Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Objective MCQ Questions on Lysosomes for Biology Practice

9. Lysosomes are involved in___________.
(a) Digestion
(b) Intracellular digestion
(c) Extracellular digestion
(d) Both intracellular and extracellular digestion

Answer

Answer: (d) Both intracellular and extracellular digestion.


10. Which of the following organelle is called the perinuclear dense bodies?
(a) Nucleolus
(b) Lysosomes
(c) Peroxisome
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Lysosomes.


11. Which of the following staining techniques are used to locate the lysosomes?
(a) Gamori stain
(b) Bismarck stain
(c) Osmium tetroxide
(d) Janus Green Staining

Answer

Answer: (a) Gamori stain.


12. Which of the following biomolecules are the components of lysosomes?
(a) Ribosomes and Matrix
(b) Amino acid chain and tRNA
(c) Phosphate esters and nucleases
(d) Glyco protein and Carbohydrates

Answer

Answer: (c) Phosphate esters and nucleases.


13. Why are lysosomes considered the “garbage trucks” of a cell?
(a) Because they transport materials between two cell organelles
(b) Because they pump materials from outside to the inside of a cell
(c) Because they remove all unwanted cellular materials
(d) Because they transport materials from one cell to another

Answer

Answer: (c) Because they remove all unwanted cellular materials.


14. Which of the following organelles contains digestive enzymes that break down complex molecules?
(a) Lysosome
(b) Ribosome
(c) Golgi Body
(d) Mitochondria

Answer

Answer: (a) Lysosome.


15. Which of the following cells contain the most active lysosomes?
(a) Skin cells
(b) Brain cells
(c) Intestinal cells
(d) White blood cells

Answer

Answer: (d) White blood cells


16. Lysosomes are involved in _________.
(a) Secretion
(b) Respiration
(c) Photosynthesis
(d) Protein construction

Answer

Answer: (a) Secretion.