Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQs on Political Geography of India for Competitive Exams

313. Which of the following city located on Northern most Latitude?
A. Patna
B. Allahabad
C. Panchmarhi
D. Ahmedabad

Answer

Answer: Option A
Explanation : Patna city located on Northern most Latitude. Patna is a city found in Bihar, India. It is located 25.60 latitude and 85.12 longitude and it is situated at elevation 57 meters above sea level.


314. Which of the nations are connected with Palk Strait?
A. India and Sri Lanka
B. North Korea and South Korea
C. Pakistan and China
D. Britain and France

Answer

Answer: Option A
Explanation : A Strait is a narrow channel of the water joining two larger bodies of water, Palk Strait connects Bay of Bengal and Gulf of Mannar separating India and Sri Lanka.


315. Which of the following Indian state does not share International land border?
A. Jammu and Kashmir
B. Uttar Pradesh
C. Bihar
D. Madhya Pradesh

Answer

Answer: Option D
Explanation : Madhya Pradesh is a state that lies in Central India, and does not share any international border. Indian States sharing their border with Madhya Pradesh are Chhattisgarh, Maharashtra, Gujarat, Rajasthan and Uttar Pradesh.


316. India’s neighbour country with minimum area is
A. Bhutan
B. Nepal
C. Srilanka
D. Bangladesh

Answer

Answer: Option A
Explanation : Bhutan is the smallest neighbouring country of India on land with 38,394 km area. It ranks 137th in the World by area.


317. Indian Standard Time is ahead of Greenwich Mean Time by
A. 5.30 hours
B. 4:30 hours
C. 4 hours
D. 5 hours

Answer

Answer: Option A
Explanation : Indian Standard Time is ahead of Greenwich Mean Time by 5.30 hours.


318. Economically exploitable lignite occurs in
A. Andhra Pradesh
B. Tamil Nadu
C. Karnataka
D. Kerala

Answer

Answer: Option B
Explanation : Economically exploitable lignite occurs in Tamil Nadu. The development of lignite mines and lignite based thermal power stations has to be confined here.


319. Which of the following countries shares the longest border with India?
A. Bangladesh
B. Bhutan
C. China
D. Pakistan

Answer

Answer: Option A
Explanation : India shares a 4096km long border with Bangladesh. States sharing their border with Bangladesh are as following :-1. Assam (262km), 2. Tripura (856km), 3. Mizoram (180km), 4.Meghalaya (44km), 5. West Bengal (2,217km)


320. India has longest international border with which country?
A. Bhutan
B. Nepal
C. Bangladesh
D. Pakistan

Answer

Answer: Option C
Explanation : India has the longest international boundary with Bangladesh (4096.70 km).
Country – Length of boundary
1. Bangladesh – 4,096.70 km
2. China – 3,488 km
3. Pakistan – 3,323 km
4. Nepal – 1,751 km
5. Myanmar – 1,643 km
6. Bhutan – 699 km
7. Afghanistan – 106 km.