Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQs on Political Geography of India for Competitive Exams

305. The latitude which passes through Sikkim also passes through
A. Haryana
B. Rajasthan
C. Uttarakhand
D. Himachal Pradesh

Answer

Answer: Option B
Explanation : The latitude which passes through Sikkim also passes through Rajasthan. 27 degree centigrade latitude passes through Gangtok of sikkim and Alwar in Rajasthan.


306. How many Indian states share their boundaries with Nepal?
A. 3
B. 4
C. 8
D. 5

Answer

Answer: Option D
Explanation : Five Indian states share their boundaries with Nepal. Indian states having border with Nepal are :- Uttrakhand, Uttar Pradesh, Bihar, West Bengal and Sikkim


307. Which is not correctly matched?
A. Darjeeling – West Bengal
B. Mount Abu – Rajasthan
C. Kodaikanal – Tamil Nadu
D. Shimla – Uttar Pradesh

Answer

Answer: Option D
Explanation : Shimla is the capital of Himachal Pradesh.


308. Which of the following is India’s military offensive against Pakistan in the Kargil war?
A. Operation Kargil
B. Operation LOC
C. Operation Vijay
D. Operation Success

Answer

Answer: Option C
Explanation : The Indian military operation against Pakistan in the Kargil war was “Operation Vijay” to clear the Kargill sector. The Kargil sector was reoccupied by Indian military on July 1999.


309. With which of the following country, India has a land dispute near Tawang?
A. Pakistan
B. China
C. Afghanistan
D. Bangladesh

Answer

Answer: Option B
Explanation : Tawang is located in the state of Arunachal Pradesh, India. It is separated from China by McMohan line. However China consider the region as disputed land and denies to acknowledge McMohan line as international boundary.


310. In India economically exploitable lignite deposits occur at
A. Neyveli Tamil Nadu
B. Singareni Andhra Pradesh
C. Talcher Odisha
D. Jharia Bihar

Answer

Answer: Option A
Explanation : In India economically exploitable lignite deposits occur at Neyveli, Tamil Nadu. It annually produces about 30 million tonne lignite from opencast mines at Neyveli in the state of Tamil Nadu in southern India and at Barsingsar in Bikaner district of Rajasthan state.


311. Economically exploitable gypsum occurs in
A. Andhra Pradesh
B. Bihar
C. Rajasthan
D. Maharashtra

Answer

Answer: Option C
Explanation : Economically exploitable gypsum occurs in Rajasthan. Gypsum is formed by the hydration of anhydrite.


312. Which of the following union territory of India has four districts but the border of its district do not meet with other district?
A. Chandigarh
B. Puducherry
C. Dadra and Nagar Haveli
D. Andaman and Nicobar islands

Answer

Answer: Option B
Explanation : The union territory of puducherry has four districts namely Yanam, Puducherry, Karaikal and Mahe. These four districts do not share any border with each other.