Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQs on Political Geography of India for Competitive Exams

17. Which of the following passes lies in the Sutlej valley?
A. Nathu La
B. Jelep La
C. Shipki La
D. Sharabathanga

Answer

Answer: Option C
Explanation : Sultej river originates from Rakas Lake near Mansarovar lake and enters Indian state of Himachal Pradesh through Shipki La Pass.


18. Which one of the following mountain peaks of Himalayas is not in India?
A. Annapurna
B. Nanda Devi
C. Mt. Kamet
D. Kanchenjunga

Answer

Answer: Option A
Explanation : Annapurna mountain peaks of Himalayas is not in India. Annapurna is the mountain range which is not present in India and it is present in Nepal.


19. Amongst the following Indian States which one has the minimum total forest cover?
A. Sikkim
B. Goa
C. Haryana
D. Kerala

Answer

Answer: Option C
Explanation : Amongst the following Indian States Haryana has the minimum total forest cover. Haryana has 1588 sq km forest cover that is 3.59% of its total land area. Haryana has the least forest cover in India.


20. The new alluvial deposits found in the Gangetic plain are known as ________
A. Bhabar
B. Bhangar
C. Khadar
D. Terai

Answer

Answer: Option C
Explanation : The new alluvial deposits found in the Gangetic plain are known as Khadar. In the Gangetic plains, it has a low upland covered by laterite deposits. The Khadar belt lies in lowland areas after the Bangar belt. It is made up of fresh newer alluvium which is deposited by the rivers flowing down the plain.


21. The Tropic of Cancer passes through the States of: ,1. Gujarat ,2. Jharkhand ,3. Assam ,4. Mizoram
A. 1 2 and 4
B. 1 and 2
C. 1 3 and 4
D. 1 2 3 and 4

Answer

Answer: Option A
Explanation : The Tropic of Cancer passes through the States of Gujarat, Jharkhand and Mizoram.


22. Which of the following higher ground is not the part of Telangana Plateau?
A. Aravalli
B. Western ghat
C. Eastern ghat
D. Satpura

Answer

Answer: Option A
Explanation : Aravalli higher ground is not the part of Telangana Plateau. Aravalli hills are one of the oldest mountain ranges in world and they lie in North western part of India. Telangana plateau forms a part of Eastern Ghats, Western Ghats and Satpura range.


23. Which one of the following sequences in the ascending order of their geographical size is correct?
A. Bihar – Chhattisgarh – Jharkhand – Orissa
B. Jharkhand – West Bengal – Tamil Nadu – Chattisgarh
C. West Bengal – Bihar – Chhattisgarh – Tamil Nadu
D. Chhattisgrah – Jharkhand – Tamil Nadu – Orissa

Answer

Answer: Option B
Explanation : The following sequences in the ascending order of their geographical size is Jharkhand, West Bengal, Tamil Nadu and Chattisgarh


24. Which one of the following groups comprises of States sharing borders with Chhattisgarh ?
A. Andhra Pradesh Jharkhand Maharashtra and Orissa
B. Andhra Pradesh Bihar Maharashtra and Uttar Pradesh
C. Bihar Maharashtra Jharkhand and Orissa
D. Andhra Pradesh Jharkhand Uttar Pradesh and West Bengal

Answer

Answer: Option A
Explanation : The following groups comprises of States sharing borders with Chhattisgarh are Andhra Pradesh, Jharkhand, Maharashtra and Orissa.


25. Which State has the longest coastline?
A. Andhra Pradesh
B. Maharashtra
C. Gujarat
D. Karnataka

Answer

Answer: Option C
Explanation : Gujarat has the longest coastline in mainland India. Its length is about 1600 km. But if we take all states & UTs, Andaman & Nicobar Islands have the longest coastline in India about 1962 km.