Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. It is not possible for the two’s complement value to be equal to the original value in any case.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b
Explanation: In most cases the value of two’s complement is different from the original value. However, there are cases in which the two’s complement value may be equal to the original value. For example, the two’s complement of 10000000 is also equal to 10000000. Hence the statement is false.




2 - Question

2. The one’s complement of 110010101 is:
a) 001101010
b) 110010101
c) 001101011
d) 110010100

View Answer

Answer: a
Explanation: The one’s complement of a value is obtained by simply changing all the 1’s to 0’s and all the 0’s to 1’s. Hence the one’s complement of 110010101 is 001101010.




3 - Question

3. Bitwise _________ gives 1 if either of the bits is 1 and 0 when both of the bits are 1.
a) OR
b) AND
c) XOR
d) NOT

View Answer

Answer: c
Explanation: Bitwise XOR gives 1 if either of the bits is 1 and 0 when both of the bits are 1.




4 - Question

4. What will be the output of the following Python expression?

4^12

a) 2
b) 4
c) 8
d) 12

View Answer

Answer: c
Explanation: ^ is the XOR operator. The binary form of 4 is 0100 and that of 12 is 1100. Therefore, 0100^1100 is 1000, which is equal to 8.

 

 




5 - Question

5. Any odd number on being AND-ed with ________ always gives 1. Hint: Any even number on being AND-ed with this value always gives 0.
a) 10
b) 2
c) 1
d) 0

View Answer

Answer: c
Explanation: Any odd number on being AND-ed with 1 always gives 1. Any even number on being AND-ed with this value always gives 0.




6 - Question

6. What will be the value of the following Python expression?

 bin(10-2)+bin(12^4)

a) 0b10000
b) 0b10001000
c) 0b1000b1000
d) 0b10000b1000

View Answer

Answer: d
Explanation: The output of bin(10-2) = 0b1000 and that of bin(12^4) is ob1000. Hence the output of the above expression is: 0b10000b1000.




7 - Question

7. Which of the following expressions can be used to multiply a given number ‘a’ by 4?
a) a<<2
b) a<<4
c) a>>2
d) a>>4

View Answer

Answer: a
Explanation: Let us consider an example wherein a=2. The binary form of 2 is 0010. When we left shift this value by 2, we get 1000, the value of which is 8. Hence if we want to multiply a given number ‘a’ by 4, we can use the expression: a<<2.




8 - Question

8. What will be the output of the following Python code if a=10 and b =20?

a=10
b=20
a=a^b
b=a^b
a=a^b
print(a,b)

a) 10 20
b) 10 10
c) 20 10
d) 20 20

View Answer

Answer: c
Explanation: The code shown above is used to swap the contents of two memory locations using bitwise X0R operator. Hence the output of the code shown above is: 20 10.




9 - Question

9. What is the two’s complement of -44?
a) 1011011
b) 11010100
c) 11101011
d) 10110011

View Answer

Answer: b
Explanation: The binary form of -44 is 00101100. The one’s complement of this value is 11010011. On adding one to this we get: 11010100 (two’s complement).




10 - Question

10. What will be the output of the following Python expression?

~100?

a) 101
b) -101
c) 100
d) -100

View Answer

Answer: b
Explanation: Suppose we have an expression ~A. This is evaluated as: -A – 1. Therefore, the expression ~100 is evaluated as -100 – 1, which is equal to -101.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners