Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. What is the type of each element in sys.argv?
a) set
b) list
c) tuple
d) string

View Answer

Answer: d
Explanation: It is a list of strings.




2 - Question

2. What is the length of sys.argv?
a) number of arguments
b) number of arguments + 1
c) number of arguments – 1
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b
Explanation: The first argument is the name of the program itself. Therefore the length of sys.argv is one more than the number arguments.




3 - Question

3. What will be the output of the following Python code?

def foo(k):
    k[0] = 1
q = [0]
foo(q)
print(q)

a) [0]
b) [1]
c) [1, 0]
d) [0, 1]

View Answer

Answer: b
Explanation: Lists are passed by reference.




4 - Question

4. How are keyword arguments specified in the function heading?
a) one-star followed by a valid identifier
b) one underscore followed by a valid identifier
c) two stars followed by a valid identifier
d) two underscores followed by a valid identifier

View Answer

Answer: c
Explanation: Refer documentation.




5 - Question

5. How many keyword arguments can be passed to a function in a single function call?
a) zero
b) one
c) zero or more
d) one or more

View Answer

Answer: c
Explanation: Zero keyword arguments may be passed if all the arguments have default values.




6 - Question

6. What will be the output of the following Python code?

def foo(fname, val):
    print(fname(val))
foo(max, [1, 2, 3])
foo(min, [1, 2, 3])

a) 3 1
b) 1 3
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a
Explanation: It is possible to pass function names as arguments to other functions.




7 - Question

7. What will be the output of the following Python code?

def foo():
    return total + 1
total = 0
print(foo())

a) 0
b) 1
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b
Explanation: It is possible to read the value of a global variable directly.




8 - Question

8. What will be the output of the following Python code?

def foo():
    total += 1
    return total
total = 0
print(foo())

a) 0
b) 1
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c
Explanation: It is not possible to change the value of a global variable without explicitly specifying it.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python code?

def foo(x):
    x = ['def', 'abc']
    return id(x)
q = ['abc', 'def']
print(id(q) == foo(q))

a) True
b) False
c) None
d) Error

View Answer

Answer: b
Explanation: A new object is created in the function.




10 - Question

10. What will be the output of the following Python code?

def foo(i, x=[]):
    x.append(i)
    return x
for i in range(3):
    print(foo(i))

a) [0] [1] [2]
b) [0] [0, 1] [0, 1, 2]
c) [1] [2] [3]
d) [1] [1, 2] [1, 2, 3]

View Answer

Answer: b
Explanation: When a list is a default value, the same list will be reused.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners