Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. What is a variable defined outside a function referred to as?
a) A static variable
b) A global variable
c) A local variable
d) An automatic variable

View Answer

Answer: b
Explanation: The value of a variable defined outside all function definitions is referred to as a global variable and can be used by multiple functions of the program.




2 - Question

2. What is a variable defined inside a function referred to as?
a) A global variable
b) A volatile variable
c) A local variable
d) An automatic variable

View Answer

Answer: c
Explanation: The variable inside a function is called as local variable and the variable definition is confined only to that function.




3 - Question

3. What will be the output of the following Python code?

i=0
def change(i):
   i=i+1
   return i
change(1)
print(i)

a) 1
b) Nothing is displayed
c) 0
d) An exception is thrown

View Answer

Answer: c
Explanation: Any change made in to an immutable data type in a function isn’t reflected outside the function.




4 - Question

4. What will be the output of the following Python code?

def a(b):
    b = b + [5]
 
c = [1, 2, 3, 4]
a(c)
print(len(c))

a) 4
b) 5
c) 1
d) An exception is thrown

View Answer

Answer: b
Explanation: Since a list is mutable, any change made in the list in the function is reflected outside the function.




5 - Question

5. What will be the output of the following Python code?

a=10
b=20
def change():
    global b
    a=45
    b=56
change()
print(a)
print(b)

a)

10
56

b)

45
56

c)

10
20

d) Syntax Error

View Answer

Answer: a
Explanation: The statement “global b” allows the global value of b to be accessed and changed. Whereas the variable a is local and hence the change isn’t reflected outside the function.




6 - Question

6. What will be the output of the following Python code?

def change(i = 1, j = 2):
    i = i + j
    j = j + 1
    print(i, j)
change(j = 1, i = 2)

a) An exception is thrown because of conflicting values
b) 1 2
c) 3 3
d) 3 2

View Answer

Answer: d
Explanation: The values given during function call is taken into consideration, that is, i=2 and j=1.




7 - Question

7. What will be the output of the following Python code?

def change(one, *two):
   print(type(two))
change(1,2,3,4)

a) Integer
b) Tuple
c) Dictionary
d) An exception is thrown

View Answer

Answer: b
Explanation: The parameter two is a variable parameter and consists of (2,3,4). Hence the data type is tuple.




8 - Question

8. If a function doesn’t have a return statement, which of the following does the function return?
a) int
b) null
c) None
d) An exception is thrown without the return statement

View Answer

Answer: c
Explanation: A function can exist without a return statement and returns None if the function doesn’t have a return statement.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python code?

def display(b, n):
    while n > 0:
        print(b,end="")
        n=n-1
display('z',3)

a) zzz
b) zz
c) An exception is executed
d) Infinite loop

View Answer

Answer: a
Explanation: The loop runs three times and ‘z’ is printed each time.




10 - Question

10. What will be the output of the following Python code?

def find(a, **b):
   print(type(b))
find('letters',A='1',B='2')

a) String
b) Tuple
c) Dictionary
d) An exception is thrown

View Answer

Answer: c
Explanation: b combines the remaining parameters into a dictionary.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners