Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. Python supports the creation of anonymous functions at runtime, using a construct called __________
a) lambda
b) pi
c) anonymous
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a
Explanation: Python supports the creation of anonymous functions (i.e. functions that are not bound to a name) at runtime, using a construct called lambda. Lambda functions are restricted to a single expression. They can be used wherever normal functions can be used.




2 - Question

2. What will be the output of the following Python code?

  1. y = 6
  2. z = lambda x: x * y
  3. print z(8)

a) 48
b) 14
c) 64
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a
Explanation: The lambda keyword creates an anonymous function. The x is a parameter, that is passed to the lambda function. The parameter is followed by a colon character. The code next to the colon is the expression that is executed, when the lambda function is called. The lambda function is assigned to the z variable.
The lambda function is executed. The number 8 is passed to the anonymous function and it returns 48 as the result. Note that z is not a name for this function. It is only a variable to which the anonymous function was assigned.




3 - Question

3. What will be the output of the following Python code?

  1. lamb = lambda x: x ** 3
  2. print(lamb(5))

a) 15
b) 555
c) 125
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c
Explanation: None.




4 - Question

4. Does Lambda contains return statements?
a) True
b) False

View Answer

Answer: b
Explanation: lambda definition does not include a return statement. it always contains an expression which is returned. Also note that we can put a lambda definition anywhere a function is expected. We don’t have to assign it to a variable at all.




5 - Question

5. Lambda is a statement.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b
Explanation: lambda is an anonymous function in Python. Hence this statement is false.




6 - Question

6. Lambda contains block of statements.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b
Explanation: None.




7 - Question

7. What will be the output of the following Python code?

  1. def f(x, y, z): return x + y + z
  2. f(2, 30, 400)

a) 432
b) 24000
c) 430
d) No output

View Answer

Answer: a
Explanation: None.




8 - Question

8. What will be the output of the following Python code?

  1. def writer():
  2. 	title = 'Sir'
  3. 	name = (lambda x:title + ' ' + x)
  4. 	return name
  5.  
  6. who = writer()
  7. who('Arthur')

a) Arthur Sir
b) Sir Arthur
c) Arthur
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b
Explanation: None.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python code?

  1. L = [lambda x: x ** 2,
  2.          lambda x: x ** 3,
  3.          lambda x: x ** 4]
  4.  
  5. for f in L:
  6. 	print(f(3))

a)

27
81
343

b)

6
9
12

c)

9
27
81

d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c
Explanation: None.




10 - Question

10. What will be the output of the following Python code?

  1. min = (lambda x, y: x if x < y else y)
  2.  min(101*99, 102*98)

a) 9997
b) 9999
c) 9996
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c
Explanation: None.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners