Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. Which of the following statements create a dictionary?
a) d = {}
b) d = {“john”:40, “peter”:45}
c) d = {40:”john”, 45:”peter”}
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d
Explanation: Dictionaries are created by specifying keys and values.




2 - Question

2. What will be the output of the following Python code snippet?

  1. d = {"john":40, "peter":45}

a) “john”, 40, 45, and “peter”
b) “john” and “peter”
c) 40 and 45
d) d = (40:”john”, 45:”peter”)

View Answer

Answer: b
Explanation: Dictionaries appear in the form of keys and values.




3 - Question

3. What will be the output of the following Python code snippet?

  1. d = {"john":40, "peter":45}
  2. "john" in d

a) True
b) False
c) None
d) Error

View Answer

Answer: a
Explanation: In can be used to check if the key is int dictionary.




4 - Question

4. What will be the output of the following Python code snippet?

  1. d1 = {"john":40, "peter":45}
  2. d2 = {"john":466, "peter":45}
  3. d1 == d2

a) True
b) False
c) None
d) Error

View Answer

Answer: b
Explanation: If d2 was initialized as d2 = d1 the answer would be true.




5 - Question

5. What will be the output of the following Python code snippet?

  1. d1 = {"john":40, "peter":45}
  2. d2 = {"john":466, "peter":45}
  3. d1 > d2

a) True
b) False
c) Error
d) None

View Answer

Answer: c
Explanation: Arithmetic > operator cannot be used with dictionaries.




6 - Question

6. What will be the output of the following Python code snippet?

  1. d = {"john":40, "peter":45}
  2. d["john"]

a) 40
b) 45
c) “john”
d) “peter”

View Answer

Answer: a
Explanation: Execute in the shell to verify.




7 - Question

7. Suppose d = {“john”:40, “peter”:45}, to delete the entry for “john” what command do we use?
a) d.delete(“john”:40)
b) d.delete(“john”)
c) del d[“john”]
d) del d(“john”:40)

View Answer

Answer: c
Explanation: Execute in the shell to verify.




8 - Question

8. Suppose d = {“john”:40, “peter”:45}. To obtain the number of entries in dictionary which command do we use?
a) d.size()
b) len(d)
c) size(d)
d) d.len()

View Answer

Answer: b
Explanation: Execute in the shell to verify.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python code snippet?

  1. d = {"john":40, "peter":45}
  2. print(list(d.keys()))

a) [“john”, “peter”]
b) [“john”:40, “peter”:45]
c) (“john”, “peter”)
d) (“john”:40, “peter”:45)

View Answer

Answer: a
Explanation: The output of the code shown above is a list containing only keys of the dictionary d, in the form of a list.




10 - Question

10. Suppose d = {“john”:40, “peter”:45}, what happens when we try to retrieve a value using the expression d[“susan”]?
a) Since “susan” is not a value in the set, Python raises a KeyError exception
b) It is executed fine and no exception is raised, and it returns None
c) Since “susan” is not a key in the set, Python raises a KeyError exception
d) Since “susan” is not a key in the set, Python raises a syntax error

View Answer

Answer: c
Explanation: Execute in the shell to verify.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners