Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. Is the following Python code valid?

>>> a,b,c=1,2,3
>>> a,b,c

a) Yes, [1,2,3] is printed
b) No, invalid syntax
c) Yes, (1,2,3) is printed
d) 1 is printed

View Answer

Answer: c
Explanation: A tuple needn’t be enclosed in parenthesis.




2 - Question

2. What will be the output of the following Python code?

a = ('check',)
n = 2
for i in range(int(n)):
    a = (a,)
    print(a)

a) Error, tuples are immutable
b)

(('check',),)
((('check',),),)

c) ((‘check’,)’check’,)
d)

(('check',)’check’,)
((('check',)’check’,)’check’,)

 

View Answer

Answer: b
Explanation: The loop runs two times and each time the loop runs an extra parenthesis along with a comma is added to the tuple (as a=(a’)).




3 - Question

3. Is the following Python code valid?

>>> a,b=1,2,3

a) Yes, this is an example of tuple unpacking. a=1 and b=2
b) Yes, this is an example of tuple unpacking. a=(1,2) and b=3
c) No, too many values to unpack
d) Yes, this is an example of tuple unpacking. a=1 and b=(2,3)

View Answer

Answer: c
Explanation: For unpacking to happen, the number of values of the right hand side must be equal to the number of variables on the left hand side.




4 - Question

4. What will be the output of the following Python code?

>>> a=(1,2)
>>> b=(3,4)
>>> c=a+b
>>> c

a) (4,6)
b) (1,2,3,4)
c) Error as tuples are immutable
d) None

View Answer

Answer: b
Explanation: In the above piece of code, the values of the tuples aren’t being changed. Both the tuples are simply concatenated.




5 - Question

5. What will be the output of the following Python code?

>>> a,b=6,7
>>> a,b=b,a
>>> a,b

a) (6,7)
b) Invalid syntax
c) (7,6)
d) Nothing is printed

View Answer

Answer: c
Explanation: The above piece of code illustrates the unpacking of variables.




6 - Question

6. What will be the output of the following Python code?

>>> import collections
>>> a=collections.namedtuple('a',['i','j'])
>>> obj=a(i=4,j=7)
>>> obj

a) a(i=4, j=7)
b) obj(i=4, j=7)
c) (4,7)
d) An exception is thrown

View Answer

Answer: a
Explanation: The above piece of code illustrates the concept of named tuples.




7 - Question

7. Tuples can’t be made keys of a dictionary.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b
Explanation: Tuples can be made keys of a dictionary because they are hashable.




8 - Question

8. Is the following Python code valid?

>>> a=2,3,4,5
>>> a

a) Yes, 2 is printed
b) Yes, [2,3,4,5] is printed
c) No, too many values to unpack
d) Yes, (2,3,4,5) is printed

View Answer

Answer: d
Explanation: A tuple needn’t be enclosed in parenthesis.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python code?

>>> a=(2,3,1,5)
>>> a.sort()
>>> a

a) (1,2,3,5)
b) (2,3,1,5)
c) None
d) Error, tuple has no attribute sort

View Answer

Answer: d
Explanation: A tuple is immutable thus it doesn’t have a sort attribute




10 - Question

10. Is the following Python code valid?

>>> a=(1,2,3)
>>> b=a.update(4,)

a) Yes, a=(1,2,3,4) and b=(1,2,3,4)
b) Yes, a=(1,2,3) and b=(1,2,3,4)
c) No because tuples are immutable
d) No because wrong syntax for update() method

View Answer

Answer: c
Explanation: Tuple doesn’t have any update() attribute because it is immutable.




11 - Question

11. What will be the output of the following Python code?

>>> a=[(2,4),(1,2),(3,9)]
>>> a.sort()
>>> a

a) [(1, 2), (2, 4), (3, 9)]
b) [(2,4),(1,2),(3,9)]
c) Error because tuples are immutable
d) Error, tuple has no sort attribute

View Answer

Answer: a
Explanation: A list of tuples is a list itself. Hence items of a list can be sorted.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners