Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. The value of the expressions 4/(3*(2-1)) and 4/3*(2-1) is the same.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a
Explanation: Although the presence of parenthesis does affect the order of precedence, in the case shown above, it is not making a difference. The result of both of these expressions is 1.333333333. Hence the statement is true.




2 - Question

2. What will be the value of the following Python expression?

4 + 3 % 5

a) 4
b) 7
c) 2
d) 0

View Answer

Answer: b
Explanation: The order of precedence is: %, +. Hence the expression above, on simplification results in 4 + 3 = 7. Hence the result is 7.




3 - Question

3. Evaluate the expression given below if A = 16 and B = 15.

A % B // A

a) 0.0
b) 0
c) 1.0
d) 1

View Answer

Answer: b
Explanation: The above expression is evaluated as: 16%15//16, which is equal to 1//16, which results in 0.




4 - Question

4. Which of the following operators has its associativity from right to left?
a) +
b) //
c) %
d) **

View Answer

Answer: d
Explanation: All of the operators shown above have associativity from left to right, except exponentiation operator (**) which has its associativity from right to left.




5 - Question

5. What will be the value of x in the following Python expression?

x = int(43.55+2/2)

a) 43
b) 44
c) 22
d) 23

View Answer

Answer: b
Explanation: The expression shown above is an example of explicit conversion. It is evaluated as int(43.55+1) = int(44.55) = 44. Hence the result of this expression is 44.




6 - Question

6. What is the value of the following expression?

2+4.00, 2**4.0

a) (6.0, 16.0)
b) (6.00, 16.00)
c) (6, 16)
d) (6.00, 16.0)

View Answer

Answer: a
Explanation: The result of the expression shown above is (6.0, 16.0). This is because the result is automatically rounded off to one decimal place.




7 - Question

7. Which of the following is the truncation division operator?
a) /
b) %
c) //
d) |

View Answer

Answer: c
Explanation: // is the operator for truncation division. It is called so because it returns only the integer part of the quotient, truncating the decimal part. For example: 20//3 = 6.




8 - Question

8. What are the values of the following Python expressions?

 2**(3**2)
 (2**3)**2
 2**3**2

a) 64, 512, 64
b) 64, 64, 64
c) 512, 512, 512
d) 512, 64, 512

View Answer

Answer: d
Explanation: Expression 1 is evaluated as: 2**9, which is equal to 512. Expression 2 is evaluated as 8**2, which is equal to 64. The last expression is evaluated as 2**(3**2). This is because the associativity of ** operator is from right to left. Hence the result of the third expression is 512.




9 - Question

9. What is the value of the following expression?

8/4/2, 8/(4/2)

a) (1.0, 4.0)
b) (1.0, 1.0)
c) (4.0. 1.0)
d) (4.0, 4.0)

View Answer

Answer: a
Explanation: The above expressions are evaluated as: 2/2, 8/2, which is equal to (1.0, 4.0).




10 - Question

10. What is the value of the following expression?

float(22//3+3/3)

a) 8
b) 8.0
c) 8.3
d) 8.33

View Answer
Answer: b
Explanation: The expression shown above is evaluated as: float( 7+1) = float(8) = 8.0. Hence the result of this expression is 8.0.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners