Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. What will be the output of the following Python code?

print('Hello!2@#World'.istitle())

a) True
b) False
c) None
d) error

View Answer

Answer: a
Explanation: It is in the form of a title.




2 - Question

2. What will be the output of the following Python code?

print('1Rn@'.lower())

a) n
b) 1rn@
c) rn
d) r

View Answer

Answer: b
Explanation: Uppercase letters are converted to lowercase. The other characters are left unchanged.




3 - Question

3. What will be the output of the following Python code?

print('''
 \tfoo'''.lstrip())

a) \tfoo
b) foo
c)   foo
d) none of the mentioned

View Answer
Answer: b
Explanation: All leading whitespace is removed.



4 - Question

4. What will be the output of the following Python code?

print('xyyzxxyxyy'.lstrip('xyy'))

a) error
b) zxxyxyy
c) z
d) zxxy

View Answer

Answer: a
Explanation: All combinations of the characters passed as an argument are removed from the left hand side.




5 - Question

5. What will be the output of the following Python code?

print('xyxxyyzxxy'.lstrip('xyy'))

a) zxxy
b) xyxxyyzxxy
c) xyxzxxy
d) none of the mentioned

 

 

View Answer

Answer: a
Explanation: All combinations of the characters passed as an argument are removed from the left hand side.




6 - Question

6. What will be the output of the following Python code?

print('cba'.maketrans('abc', '123'))

a) {97: 49, 98: 50, 99: 51}
b) {65: 49, 66: 50, 67: 51}
c) 321
d) 123

View Answer

Answer: a
Explanation: A translation table is returned by maketrans.




7 - Question

7. What will be the output of the following Python code?

print('a'.maketrans('ABC', '123'))

a) {97: 49, 98: 50, 99: 51}
b) {65: 49, 66: 50, 67: 51}
c) {97: 49}
d) 1

View Answer

Answer: b
Explanation: maketrans() is a static method so it’s behaviour does not depend on the object from which it is being called.




8 - Question

8. What will be the output of the following Python code?

print('abcdef'.partition('cd'))

a) (‘ab’, ‘ef’)
b) (‘abef’)
c) (‘ab’, ‘cd’, ‘ef’)
d) 2

View Answer

Answer: c
Explanation: The string is split into three parts by partition.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python code?

print('abcdefcdgh'.partition('cd'))

a) (‘ab’, ‘cd’, ‘ef’, ‘cd’, ‘gh’)
b) (‘ab’, ‘cd’, ‘efcdgh’)
c) (‘abcdef’, ‘cd’, ‘gh’)
d) error

View Answer

Answer: b
Explanation: The string is partitioned at the point where the separator first appears.




10 - Question

10. What will be the output of the following Python code?

print('abcd'.partition('cd'))

a) (‘ab’, ‘cd’, ”)
b) (‘ab’, ‘cd’)
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a
Explanation: The last item is a null string.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners