Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. What will be the output of the following Python code?

  1. def f(i, values = []):
  2.     values.append(i)
  3.     return values
  4.  
  5. f(1)
  6. f(2)
  7. v = f(3)
  8. print(v)

a) [1] [2] [3]
b) [1] [1, 2] [1, 2, 3]
c) [1, 2, 3]
d) 1 2 3

View Answer

Answer: c
Explanation: Execute in the shell to verify




2 - Question

2. What will be the output of the following Python code?

  1. names1 = ['Amir', 'Bala', 'Chales']
  2.  
  3. if 'amir' in names1:
  4.     print(1)
  5. else:
  6.     print(2)

a) None
b) 1
c) 2
d) Error

View Answer

Answer: c
Explanation: Execute in the shell to verify.




3 - Question

3. What will be the output of the following Python code?

  1. names1 = ['Amir', 'Bala', 'Charlie']
  2. names2 = [name.lower() for name in names1]
  3.  
  4. print(names2[2][0])

a) None
b) a
c) b
d) c

View Answer

Answer: d
Explanation: List Comprehension are a shorthand for creating new lists.




4 - Question

4. What will be the output of the following Python code?

  1. numbers = [1, 2, 3, 4]
  2.  
  3. numbers.append([5,6,7,8])
  4.  
  5. print(len(numbers))

a) 4
b) 5
c) 8
d) 12

View Answer

Answer: b
Explanation: A list is passed in append so the length is 5.




5 - Question

5. To which of the following the “in” operator can be used to check if an item is in it?
a) Lists
b) Dictionary
c) Set
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d
Explanation: In can be used in all data structures.




6 - Question

6. What will be the output of the following Python code?

  1. list1 = [1, 2, 3, 4]
  2. list2 = [5, 6, 7, 8]
  3.  
  4. print(len(list1 + list2))

a) 2
b) 4
c) 5
d) 8

View Answer

Answer: d
Explanation: + appends all the elements individually into a new list.




7 - Question

7. What will be the output of the following Python code?

  1. def addItem(listParam):
  2.     listParam += [1]
  3.  
  4. mylist = [1, 2, 3, 4]
  5. addItem(mylist)
  6. print(len(mylist))

a) 1
b) 4
c) 5
d) 8

View Answer

Answer: c
Explanation: + will append the element to the list.




8 - Question

8. What will be the output of the following Python code?

  1. def increment_items(L, increment):
  2.     i = 0
  3.     while i < len(L):
  4.         L[i] = L[i] + increment
  5.         i = i + 1
  6.  
  7. values = [1, 2, 3]
  8. print(increment_items(values, 2))
  9. print(values)

a)

   None
   [3, 4, 5]

b)

   None
   [1, 2, 3]

c)

   [3, 4, 5]
   [1, 2, 3]

d)

   [3, 4, 5]
   None
View Answer

Answer: a
Explanation: Execute in the shell to verify.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python code?

  1. def example(L):
  2.     ''' (list) -> list
  3.     '''
  4.     i = 0
  5.     result = []
  6.     while i < len(L):
  7.         result.append(L[i])
  8.         i = i + 3
  9.     return result

a) Return a list containing every third item from L starting at index 0
b) Return an empty list
c) Return a list containing every third index from L starting at index 0
d) Return a list containing the items from L starting from index 0, omitting every third item

View Answer

Answer: a
Explanation: Run the code to get a better understanding with many arguments.




10 - Question

10. What will be the output of the following Python code?

  1. veggies = ['carrot', 'broccoli', 'potato', 'asparagus']
  2. veggies.insert(veggies.index('broccoli'), 'celery')
  3. print(veggies)

a) [‘carrot’, ‘celery’, ‘broccoli’, ‘potato’, ‘asparagus’] Correct 1.00
b) [‘carrot’, ‘celery’, ‘potato’, ‘asparagus’]

c) [‘carrot’, ‘broccoli’, ‘celery’, ‘potato’, ‘asparagus’]

d) [‘celery’, ‘carrot’, ‘broccoli’, ‘potato’, ‘asparagus’]

View Answer

Answer: a
Explanation: Execute in the shell to verify.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners