Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. What will be the output of the following Python code snippet?

print('cd'.partition('cd'))

a) (‘cd’)
b) (”)
c) (‘cd’, ”, ”)
d) (”, ‘cd’, ”)

View Answer

Answer: d
Explanation: The entire string has been passed as the separator hence the first and the last item of the tuple returned are null strings.




2 - Question

2. What will be the output of the following Python code snippet?

print('abef'.partition('cd'))

a) (‘abef’)
b) (‘abef’, ‘cd’, ”)
c) (‘abef’, ”, ”)
d) error

View Answer

Answer: c
Explanation: The separator is not present in the string hence the second and the third elements of the tuple are null strings.




3 - Question

3. What will be the output of the following Python code snippet?

print('abcdef12'.replace('cd', '12'))

a) ab12ef12
b) abcdef12
c) ab12efcd
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a
Explanation: All occurrences of the first substring are replaced by the second substring.




4 - Question

4. What will be the output of the following Python code snippet?

print('abef'.replace('cd', '12'))

a) abef
b) 12
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a
Explanation: The first substring is not present in the given string and hence nothing is replaced.




5 - Question

5. What will be the output of the following Python code snippet?

print('abcefd'.replace('cd', '12'))

a) ab1ef2
b) abcefd
c) ab1efd
d) ab12ed2

View Answer

Answer: b
Explanation: The first substring is not present in the given string and hence nothing is replaced.




6 - Question

6. What will be the output of the following Python code snippet?

print('xyyxyyxyxyxxy'.replace('xy', '12', 0))

a) xyyxyyxyxyxxy
b) 12y12y1212x12
c) 12yxyyxyxyxxy
d) xyyxyyxyxyx12

View Answer

Answer: a
Explanation: The first 0 occurrences of the given substring are replaced.




7 - Question

7. What will be the output of the following Python code snippet?

print('xyyxyyxyxyxxy'.replace('xy', '12', 100))

a) xyyxyyxyxyxxy
b) 12y12y1212x12
c) none of the mentioned
d) error

View Answer

Answer: b
Explanation: The first 100 occurrences of the given substring are replaced.




8 - Question

8. What will be the output of the following Python code snippet?

print('abcdefcdghcd'.split('cd'))

a) [‘ab’, ‘ef’, ‘gh’]
b) [‘ab’, ‘ef’, ‘gh’, ”]
c) (‘ab’, ‘ef’, ‘gh’)
d) (‘ab’, ‘ef’, ‘gh’, ”)

View Answer

Answer: b
Explanation: The given string is split and a list of substrings is returned.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python code snippet?

print('abcdefcdghcd'.split('cd', 0))

a) [‘abcdefcdghcd’]
b) ‘abcdefcdghcd’
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a
Explanation: The given string is split at 0 occurances of the specified substring.




10 - Question

10. What will be the output of the following Python code snippet?

print('abcdefcdghcd'.split('cd', -1))

a) [‘ab’, ‘ef’, ‘gh’]
b) [‘ab’, ‘ef’, ‘gh’, ”]
c) (‘ab’, ‘ef’, ‘gh’)
d) (‘ab’, ‘ef’, ‘gh’, ”)

View Answer

Answer: b
Explanation: Calling the function with a negative value for maxsplit is the same as calling it without any maxsplit specified. The string will be split into as many substring s as possible.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners