Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. Which of these in not a core data type?
a) Lists
b) Dictionary
c) Tuples
d) Class

View Answer

Answer: d
Explanation: Class is a user defined data type.




2 - Question

2. Given a function that does not return any value, What value is thrown by default when executed in shell.
a) int
b) bool
c) void
d) None

View Answer

Answer: d
Explanation: Python shell throws a NoneType object back.




3 - Question

3. What will be the output of the following Python code?

  1. >>>str="hello"
  2. >>>str[:2]
  3. >>>

a) he
b) lo
c) olleh
d) hello

 
View Answer

Answer: a
Explanation: We are printing only the 1st two bytes of string and hence the answer is “he”.




4 - Question

4. Which of the following will run without errors?
a) round(45.8)
b) round(6352.898,2,5)
c) round()
d) round(7463.123,2,1)

View Answer

Answer: a
Explanation: Execute help(round) in the shell to get details of the parameters that are passed into the round function.




5 - Question

5. What is the return type of function id?
a) int
b) float
c) bool
d) dict

View Answer

Answer: a
Explanation: Execute help(id) to find out details in python shell.id returns a integer value that is unique.




6 - Question

6. In python we do not specify types, it is directly interpreted by the compiler, so consider the following operation to be performed.

  1. >>>x = 13 ? 2

objective is to make sure x has a integer value, select all that apply (python 3.xx)
a) x = 13 // 2
b) x = int(13 / 2)
c) x = 13 % 2
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d
Explanation: // is integer operation in python 3.0 and int(..) is a type cast operator.




7 - Question

7. What error occurs when you execute the following Python code snippet?

apple = mango

a) SyntaxError
b) NameError
c) ValueError
d) TypeError

View Answer

Answer: b
Explanation: Mango is not defined hence name error.




8 - Question

8. What will be the output of the following Python code snippet?

  1. def example(a):
  2.     a = a + '2'
  3.      a = a*2
  4.     return a
  5. >>>example("hello")

a) indentation Error
b) cannot perform mathematical operation on strings
c) hello2
d) hello2hello2

View Answer

Answer: a
Explanation: Python codes have to be indented properly.




9 - Question

9. What data type is the object below?

L = [1, 23, 'hello', 1]

a) list
b) dictionary
c) array
d) tuple

View Answer

Answer: a
Explanation: List data type can store any values within it.




10 - Question

10. In order to store values in terms of key and value we use what core data type.
a) list
b) tuple
c) class
d) dictionary

View Answer

Answer: d
Explanation: Dictionary stores values in terms of keys and values.




11 - Question

11. Which of the following results in a SyntaxError?
a) ‘”Once upon a time…”, she said.’
b) “He said, ‘Yes!'”
c) ‘3\’
d) ”’That’s okay”’

View Answer

Answer: c
Explanation: Carefully look at the colons.




12 - Question

12. The following is displayed by a print function call. Select all of the function calls that result in this output.

  1. tom
  2. dick
  3. harry

a)

print('''tom
\ndick
\nharry''')

b) print(”’tomdickharry”’)
c) print(‘tom\ndick\nharry’)
d)

print('tom
dick
harry')
View Answer

Answer: c
Explanation: The \n adds a new line.




13 - Question

13. What is the average value of the following Python code snippet?

  1. >>>grade1 = 80
  2. >>>grade2 = 90
  3. >>>average = (grade1 + grade2) / 2

a) 85.0
b) 85.1
c) 95.0
d) 95.1

View Answer

Answer: a
Explanation: Cause a decimal value of 0 to appear as output.




14 - Question

14. Select all options that print.

hello-how-are-you

a) print(‘hello’, ‘how’, ‘are’, ‘you’)
b) print(‘hello’, ‘how’, ‘are’, ‘you’ + ‘-‘ * 4)
c) print(‘hello-‘ + ‘how-are-you’)
d) print(‘hello’ + ‘-‘ + ‘how’ + ‘-‘ + ‘are’ + ‘you’)

View Answer

Answer: c
Explanation: Execute in the shell.




15 - Question

15. What is the return value of trunc()?
a) int
b) bool
c) float
d) None

View Answer

Answer: a
Explanation: Execute help(math.trunc) to get details.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners