Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. What will be the output of the following Python code?

print("Hello {name1} and {name2}".format(name1='foo', name2='bin'))

a) Hello foo and bin
b) Hello {name1} and {name2}
c) Error
d) Hello and

View Answer

Answer: a
Explanation: The arguments are accessed by their names.




2 - Question

2. What will be the output of the following Python code?

print("Hello {0!r} and {0!s}".format('foo', 'bin'))

a) Hello foo and foo
b) Hello ‘foo’ and foo
c) Hello foo and ‘bin’
d) Error

View Answer

Answer: b
Explanation: !r causes the characters ‘ or ” to be printed as well.




3 - Question

3. What will be the output of the following Python code?

print("Hello {0} and {1}".format(('foo', 'bin')))

a) Hello foo and bin
b) Hello (‘foo’, ‘bin’) and (‘foo’, ‘bin’)
c) Error
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c
Explanation: IndexError, the tuple index is out of range.




4 - Question

4. What will be the output of the following Python code?

print("Hello {0[0]} and {0[1]}".format(('foo', 'bin')))

a) Hello foo and bin
b) Hello (‘foo’, ‘bin’) and (‘foo’, ‘bin’)
c) Error
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a
Explanation: The elements of the tuple are accessed by their indices.




5 - Question

5. What will be the output of the following Python code snippet?

print('The sum of {0} and {1} is {2}'.format(2, 10, 12))

a) The sum of 2 and 10 is 12
b) Error
c) The sum of 0 and 1 is 2
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a
Explanation: The arguments passed to the function format can be integers also.




6 - Question

6. What will be the output of the following Python code snippet?

print('The sum of {0:b} and {1:x} is {2:o}'.format(2, 10, 12))

a) The sum of 2 and 10 is 12
b) The sum of 10 and a is 14
c) The sum of 10 and a is c
d) Error

View Answer

Answer: b
Explanation: 2 is converted to binary, 10 to hexadecimal and 12 to octal.




7 - Question

7. What will be the output of the following Python code snippet?

print('{:,}'.format(1112223334))

a) 1,112,223,334
b) 111,222,333,4
c) 1112223334
d) Error

View Answer

Answer: a
Explanation: A comma is added after every third digit from the right.




8 - Question

8. What will be the output of the following Python code snippet?

print('{:,}'.format('1112223334'))

a) 1,112,223,334
b) 111,222,333,4
c) 1112223334
d) Error

View Answer

Answer: d
Explanation: An integer is expected.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python code snippet?

print('{:$}'.format(1112223334))

a) 1,112,223,334
b) 111,222,333,4
c) 1112223334
d) Error

View Answer

Answer: d
Explanation: $ is an invalid format code.




10 - Question

10. What will be the output of the following Python code snippet?

print('{:#}'.format(1112223334))

a) 1,112,223,334
b) 111,222,333,4
c) 1112223334
d) Error

View Answer

Answer: c
Explanation: The number is printed as it is.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners