Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. What will be the output of the following Python code?

print("xyyzxyzxzxyy".count('yy'))

a) 2
b) 0
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a
Explanation: Counts the number of times the substring ‘yy’ is present in the given string.




2 - Question

2. What will be the output of the following Python code?

print("xyyzxyzxzxyy".count('yy', 1))

a) 2
b) 0
c) 1
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a
Explanation: Counts the number of times the substring ‘yy’ is present in the given string, starting from position 1.




3 - Question

3. What will be the output of the following Python code?

print("xyyzxyzxzxyy".count('yy', 2))

a) 2
b) 0
c) 1
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c
Explanation: Counts the number of times the substring ‘yy’ is present in the given string, starting from position 2.




4 - Question

4. What will be the output of the following Python code?

print("xyyzxyzxzxyy".count('xyy', 0, 100))

a) 2
b) 0
c) 1
d) error

View Answer

Answer: a
Explanation: An error will not occur if the end value is greater than the length of the string itself.




5 - Question

5. What will be the output of the following Python code?

print("xyyzxyzxzxyy".count('xyy', 2, 11))

a) 2
b) 0
c) 1
d) error

View Answer

Answer: b
Explanation: Counts the number of times the substring ‘xyy’ is present in the given string, starting from position 2 and ending at position 11.




6 - Question

6. What will be the output of the following Python code?

print("xyyzxyzxzxyy".count('xyy', -10, -1))

a) 2
b) 0
c) 1
d) error

View Answer

Answer: b
Explanation: Counts the number of times the substring ‘xyy’ is present in the given string, starting from position 2 and ending at position 11.




7 - Question

7. What will be the output of the following Python code?

print('abc'.encode())

a) abc
b) ‘abc’
c) b’abc’
d) h’abc’

View Answer

Answer: c
Explanation: A bytes object is returned by encode.




8 - Question

8. What is the default value of encoding in encode()?
a) ascii
b) qwerty
c) utf-8
d) utf-16

View Answer

Answer: c
Explanation: The default value of encoding is utf-8.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python code?

print("xyyzxyzxzxyy".endswith("xyy"))

a) 1
b) True
c) 3
d) 2

View Answer

Answer: b
Explanation: The function returns True if the given string ends with the specified substring.




10 - Question

10. What will be the output of the following Python code?

print("xyyzxyzxzxyy".endswith("xyy", 0, 2))

a) 0
b) 1
c) True
d) False

View Answer

Answer: d
Explanation: The function returns False if the given string does not end with the specified substring.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners