Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. What is “Hello”.replace(“l”, “e”)?
a) Heeeo
b) Heelo
c) Heleo
d) None

View Answer

Answer: a
Explanation: Execute in shell to verify.




2 - Question

2. To retrieve the character at index 3 from string s=”Hello” what command do we execute (multiple answers allowed)?
a) s[]
b) s.getitem(3)
c) s.__getitem__(3)
d) s.getItem(3)

View Answer

Answer: c
Explanation: __getitem(..) can be used to get character at index specified as parameter.




3 - Question

3. To return the length of string s what command do we execute?
a) s.__len__()
b) len(s)
c) size(s)
d) s.size()

View Answer

Answer: a
Explanation: Execute in shell to verify.




4 - Question

4. If a class defines the __str__(self) method, for an object obj for the class, you can use which command to invoke the __str__ method.
a) obj.__str__()
b) str(obj)
c) print obj
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d
Explanation: Execute in shell to verify.




5 - Question

5. To check whether string s1 contains another string s2, use ________
a) s1.__contains__(s2)
b) s2 in s1
c) s1.contains(s2)
d) si.in(s2)

View Answer

Answer: a
Explanation: s2 in s1 works in the same way as calling the special function __contains__ .




6 - Question

6. Suppose i is 5 and j is 4, i + j is same as ________
a) i.__add(j)
b) i.__add__(j)
c) i.__Add(j)
d) i.__ADD(j)

View Answer

Answer: b
Explanation: Execute in shell to verify.




7 - Question

7. What will be the output of the following Python code?

  1. class Count:
  2.     def __init__(self, count = 0):
  3.        self.__count = count
  4.  
  5. c1 = Count(2)
  6. c2 = Count(2)
  7. print(id(c1) == id(c2), end = " ")
  8.  
  9. s1 = "Good"
  10. s2 = "Good"
  11. print(id(s1) == id(s2))

a) True False
b) True True
c) False True
d) False False

View Answer

Answer: c
Explanation: Execute in the shell objects cannot have same id, however in the case of strings its different.




8 - Question

8. What will be the output of the following Python code?

  1. class Name:
  2.     def __init__(self, firstName, mi, lastName):
  3.         self.firstName = firstName
  4.         self.mi = mi
  5.         self.lastName = lastName
  6.  
  7. firstName = "John"
  8. name = Name(firstName, 'F', "Smith")
  9. firstName = "Peter"
  10. name.lastName = "Pan"
  11. print(name.firstName, name.lastName)

a) Peter Pan
b) John Pan
c) Peter Smith
d) John Smith

View Answer

Answer: b
Explanation: Execute in the shell to verify.




9 - Question

9. What function do you use to read a string?
a) input(“Enter a string”)
b) eval(input(“Enter a string”))
c) enter(“Enter a string”)
d) eval(enter(“Enter a string”))

View Answer

Answer: a
Explanation: Execute in shell to verify.




10 - Question

10. Suppose x is 345.3546, what is format(x, “10.3f”) (_ indicates space).
a) __345.355
b) ___345.355
c) ____345.355
d) _____345.354

View Answer

Answer: b
Explanation: Execute in the shell to verify.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners