Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. Which is the correct operator for power(xy)?
a) X^y
b) X**y
c) X^^y
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b
Explanation: In python, power operator is x**y i.e. 2**3=8.




2 - Question

2. Which one of these is floor division?
a) /
b) //
c) %
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b
Explanation: When both of the operands are integer then python chops out the fraction part and gives you the round off value, to get the accurate answer use floor division. This is floor division. For ex, 5/2 = 2.5 but both of the operands are integer so answer of this expression in python is 2. To get the 2.5 answer, use floor division.




3 - Question

3. What is the order of precedence in python?
i) Parentheses
ii) Exponential
iii) Multiplication
iv) Division
v) Addition
vi) Subtraction
a) i,ii,iii,iv,v,vi
b) ii,i,iii,iv,v,vi
c) ii,i,iv,iii,v,vi
d) i,ii,iii,iv,vi,v

View Answer

Answer: a
Explanation: For order of precedence, just remember this PEMDAS (similar to BODMAS).




4 - Question

4. What is the answer to this expression, 22 % 3 is?
a) 7
b) 1
c) 0
d) 5

View Answer

Answer: b
Explanation: Modulus operator gives the remainder. So, 22%3 gives the remainder, that is, 1.




5 - Question

5. Mathematical operations can be performed on a string.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b
Explanation: You can’t perform mathematical operation on string even if the string is in the form: ‘1234…’.




6 - Question

6. Operators with the same precedence are evaluated in which manner?
a) Left to Right
b) Right to Left
c) Can’t say
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a
Explanation: None.




7 - Question

7. What is the output of this expression, 3*1**3?
a) 27
b) 9
c) 3
d) 1

View Answer

Answer: c
Explanation: First this expression will solve 1**3 because exponential has higher precedence than multiplication, so 1**3 = 1 and 3*1 = 3. Final answer is 3.




8 - Question

8. Which one of the following has the same precedence level?
a) Addition and Subtraction
b) Multiplication, Division and Addition
c) Multiplication, Division, Addition and Subtraction
d) Addition and Multiplication

View Answer

Answer: a
Explanation: “Addition and Subtraction” are at the same precedence level. Similarly, “Multiplication and Division” are at the same precedence level. However, Multiplication and Division operators are at a higher precedence level than Addition and Subtraction operators.




9 - Question

9. The expression Int(x) implies that the variable x is converted to integer.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a
Explanation: None.




10 - Question

10. Which one of the following has the highest precedence in the expression?
a) Exponential
b) Addition
c) Multiplication
d) Parentheses

View Answer

Answer: d
Explanation: Just remember: PEMDAS, that is, Parenthesis, Exponentiation, Division, Multiplication, Addition, Subtraction. Note that the precedence order of Division and Multiplication is the same. Likewise, the order of Addition and Subtraction is also the same.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners