Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. What will be the output of the following Python statement?

  1. >>>"a"+"bc"

a) a
b) bc
c) bca
d) abc

View Answer

Answer: d
Explanation: + operator is concatenation operator.




2 - Question

2. What will be the output of the following Python statement?

  1. >>>"abcd"[2:]

a) a
b) ab
c) cd
d) dc

View Answer

Answer: c
Explanation: Slice operation is performed on string.




3 - Question

3. The output of executing string.ascii_letters can also be achieved by:
a) string.ascii_lowercase_string.digits
b) string.ascii_lowercase+string.ascii_uppercase
c) string.letters
d) string.lowercase_string.uppercase

View Answer

Answer: b
Explanation: Execute in shell and check.




4 - Question

4. What will be the output of the following Python code?

  1. >>> str1 = 'hello'
  2. >>> str2 = ','
  3. >>> str3 = 'world'
  4. >>> str1[-1:]

a) olleh
b) hello
c) h
d) o

View Answer

Answer: d
Explanation: -1 corresponds to the last index.




5 - Question

5. What arithmetic operators cannot be used with strings?
a) +
b) *
c) –
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c
Explanation: + is used to concatenate and * is used to multiply strings.




6 - Question

6. What will be the output of the following Python code?

  1. >>>print (r"\nhello")

a) a new line and hello
b) \nhello
c) the letter r and then hello
d) error

View Answer

Answer: b
Explanation: When prefixed with the letter ‘r’ or ‘R’ a string literal becomes a raw string and the escape sequences such as \n are not converted.




7 - Question

7. What will be the output of the following Python statement?

  1. >>>print('new' 'line')

a) Error
b) Output equivalent to print ‘new\nline’
c) newline
d) new line

View Answer

Answer: c
Explanation: String literal separated by whitespace are allowed. They are concatenated.




8 - Question

8. What will be the output of the following Python statement?

  1. >>> print('x\97\x98')

a) Error
b)

   97
   98

c) x\97
d) \x97\x98

View Answer

Answer: c
Explanation: \x is an escape sequence that means the following 2 digits are a hexadecimal number encoding a character.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python code?

  1. >>>str1="helloworld"
  2. >>>str1[::-1]

a) dlrowolleh
b) hello
c) world
d) helloworld

View Answer

Answer: a
Explanation: Execute in shell to verify.




10 - Question

10. What will be the output of the following Python code?

print(0xA + 0xB + 0xC)

a) 0xA0xB0xC
b) Error
c) 0x22
d) 33

View Answer

Answer: d
Explanation: 0xA and 0xB and 0xC are hexadecimal integer literals representing the decimal values 10, 11 and 12 respectively. There sum is 33.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners