Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQs

1 - Question

1. What will be the output of the following Python code?

for i in range(2.0):
    print(i)

a) 0.0 1.0
b) 0 1
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c
Explanation: Object of type float cannot be interpreted as an integer.




2 - Question

2. What will be the output of the following Python code?

for i in range(int(2.0)):
    print(i)

a) 0.0 1.0
b) 0 1
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b
Explanation: range(int(2.0)) is the same as range(2).




3 - Question

3. What will be the output of the following Python code?

for i in range(float('inf')):
    print (i)

a) 0.0 0.1 0.2 0.3 …
b) 0 1 2 3 …
c) 0.0 1.0 2.0 3.0 …
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d
Explanation: Error, objects of type float cannot be interpreted as an integer.




4 - Question

4. What will be the output of the following Python code?

for i in range(int(float('inf'))):
    print (i)

a) 0.0 0.1 0.2 0.3 …
b) 0 1 2 3 …
c) 0.0 1.0 2.0 3.0 …
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d
Explanation: OverflowError, cannot convert float infinity to integer.




5 - Question

5. What will be the output of the following Python code snippet?

for i in [1, 2, 3, 4][::-1]:
    print (i)

a) 1 2 3 4
b) 4 3 2 1
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b
Explanation: [::-1] reverses the list.




6 - Question

6. What will be the output of the following Python code snippet?

for i in ''.join(reversed(list('abcd'))):
    print (i)

a) a b c d
b) d c b a
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b
Explanation: ‘ ‘.join(reversed(list(‘abcd’))) reverses a string.




7 - Question

7. What will be the output of the following Python code snippet?

for i in 'abcd'[::-1]:
    print (i)

a) a b c d
b) d c b a
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b
Explanation: [::-1] reverses the string.




8 - Question

8. What will be the output of the following Python code snippet?

for i in '':
    print (i)

a) None
b) (nothing is printed)
c) error
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b
Explanation: The string does not have any character to loop over.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python code snippet?

x = 2
for i in range(x):
    x += 1
    print (x)

a) 0 1 2 3 4 …
b) 0 1
c) 3 4
d) 0 1 2 3

View Answer

Answer: c
Explanation: Variable x is incremented and printed twice.




10 - Question

10. What will be the output of the following Python code snippet?

x = 2
for i in range(x):
    x -= 2
    print (x)

a) 0 1 2 3 4 …
b) 0 -2
c) 0
d) error

View Answer

Answer: b
Explanation: The loop is entered twice.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners