Engineering Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Python MCQS

1 - Question

1. What will be the output of the following Python code snippet?

X=”hi”
print(“05d”%X)

a) 00000hi
b) 000hi
c) hi000
d) error

View Answer

Answer: d
Explanation: The code snippet shown above results in an error because the above formatting option works only if ‘X’ is a number. Since in the above case ‘X’ is a string, an error is thrown.




2 - Question

2. What will be the output of the following Python code snippet?

X=”san-foundry”
print(“%56s”,X)

a) 56 blank spaces before san-foundry
b) 56 blank spaces before san and foundry
c) 56 blank spaces after san-foundry
d) no change

View Answer

Answer: a
Explanation: The formatting option print(“%Ns”,X) helps us add ‘N’ number of spaces before a given string ‘X’. Hence the output for the code snippet shown above will be 56 blank spaces before the string “san-foundry”.




3 - Question

3. What will be the output of the following Python expression if x=456?

print("%-06d"%x)

a) 000456
b) 456000
c) 456
d) error

View Answer

Answer: c
Explanation: The expression shown above results in the output 456.




4 - Question

4. What will be the output of the following Python expression if X=345?

print(“%06d”%X)

a) 345000
b) 000345
c) 000000345
d) 345000000

View Answer

Answer: b
Explanation: The above expression returns the output 000345. It adds the required number of zeroes before the given number in order to make the number of digits 6 (as specified in this case).




5 - Question

5. Which of the following formatting options can be used in order to add ‘n’ blank spaces after a given string ‘S’?
a) print(“-ns”%S)
b) print(“-ns”%S)
c) print(“%ns”%S)
d) print(“%-ns”%S)

View Answer

Answer: d
Explanation: In order to add ‘n’ blank spaces after a given string ‘S’, we use the formatting option:(“%-ns”%S).




6 - Question

6. What will be the output of the following Python expression if X = -122?

print("-%06d"%x)

a) -000122
b) 000122
c) –00122
d) -00122

View Answer

Answer: c
Explanation: The given number is -122. Here the total number of digits (including the negative sign) should be 6 according to the expression. In addition to this, there is a negative sign in the given expression. Hence the output will be – -00122.




7 - Question

7. What will be the output of the following Python expression if the value of x is 34?

print(“%f”%x)

a) 34.00
b) 34.0000
c) 34.000000
d) 34.00000000

View Answer

Answer: c
Explanation: The expression shown above normally returns the value with 6 decimal points if it is not specified with any number. Hence the output of this expression will be: 34.000000 (6 decimal points).




8 - Question

8. What will be the output of the following Python expression if x=56.236?

print("%.2f"%x)

a) 56.00
b) 56.24
c) 56.23
d) 0056.236

View Answer

Answer: b
Explanation: The expression shown above rounds off the given number to the number of decimal places specified. Since the expression given specifies rounding off to two decimal places, the output of this expression will be 56.24. Had the value been x=56.234 (last digit being any number less than 5), the output would have been 56.23.




9 - Question

9. What will be the output of the following Python expression if x=22.19?

print("%5.2f"%x)

a) 22.1900
b) 22.00000
c) 22.19
d) 22.20

View Answer

Answer: c
Explanation: The output of the expression above will be 22.19. This expression specifies that the total number of digits (including the decimal point) should be 5, rounded off to two decimal places.




10 - Question

10. The expression shown below results in an error.

print("-%5d0",989)

a) True
b) False

View Answer

Answer: b
Explanation: The expression shown above does not result in an error. The output of this expression is -%5d0 989. Hence this statement is incorrect.

Get weekly updates about new MCQs and other posts by joining 18000+ community of active learners