Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

Current Advances of Novel Drug Delivery System MCQs

Current Advances of Novel Drug Delivery System MCQs
1. Liposomes are spherical structures, usually between in
diameter……………..
A. 80nm-100nm
B. 60nm-100nm
C. 55nm-1000nm
D. 15nm-1000nm

Check Answer

Answer : D


2. Liposomes consists of a bilayer of…………………
A. Hydrophilic molecules
B. Hydrophobic molecules
C. Both a and b
D. None

Check Answer

Answer : C


3. Liposomes have half-life …………….
A. Longer
B. Shorter
C. Intermediate
D. Both a and b

Check Answer

Answer : B


4. Liposome phospholipids undergoes ………………
A. Oxidation
B. Hydrolysis
C. Acetylation
D. Both a and b

Check Answer

Answer : B


5. Intermediate sized unilamellar vesicles are prepared by
A. Sonication
B. High pressure extrusion technique
C. Detergent dialysis
D. Both b and c

Check Answer

Answer : D


6. The diameter of Small unilamellar vesicles is
A. 20-100nm
B. 20-1000nm
C. 10-100nm
D. 100nm-400nm

Check Answer

Answer : A


7. Tranfersome belongs to the classification according to
A. Composition
B. Application
C. Function
D. None of the above

Check Answer

Answer : C


8. Liposomes with ___________number of lamella are called as “pauci –
lamellar liposomes”.
A. Lower
B. Higher
C. Single
D. None of the above

Check Answer

Answer : A


9. Passive Loading Technique includes…………..
A. Lyophilization
B. Proliposomes
C. Solvent dispersion
D. Both a and b

Check Answer

Answer : C


10. Loading of the entrapped agents before/during the manufacture
procedure is known as…………
A. Active loading
B. Passive loading
C. Both a and b
D. None of the above

Check Answer

Answer : B