Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 9 Force and Laws of Motion

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 9 Force and Laws of Motion

 

Multiple Choice Questions

Question 1.
Rocket works on the principle of conservation of:
(a) mass
(b) energy
(c) momentum
(d) velocity

Answer

Answer: (c) momentum


Question 2.
Among the equal-sized stone and a football, the inertia will be higher of:
(a) football
(b) stone
(c) both
(d) none of them

Answer

Answer: (b) stone


Question 3.
A batsman hits a cricket ball which then rolls on the ground. After covering a short distance, the ball comes to rest. The ball slows to a stop because:
(a) the batsman did not hit the ball hard enough.
(b) velocity is proportional to the force exerted on the ball.
(c) there is a force on the ball opposing the motion.
(d) there is no unbalanced force on the ball so the ball would want to come to rest.

Answer

Answer: (c) there is a force on the ball opposing the motion.


Question 4.
What is the momentum of an object of mass m, moving with a velocity v?
(a) (mv)2
(b) mv2
(c) \(\frac{1}{2}\) mv2
(d) mv

Answer

Answer: (d) mv


Question 5.
Friction is:
(a) useful to us
(b) harmful to us
(c) both useful as well as harmful to us
(d) none of them.

Answer

Answer: (c) both useful as well as harmful to us


Fill in the Blanks.

Question 6.
The SI unit of momentum is _________.

Answer

Answer: kgms-1


Question 7.
The natural tendency of objects to resist a change in their state of rest or of uniform motion is called ______

Answer

Answer: inertia


Question 8.
To every action, there is an ______ and opposite reaction.

Answer

Answer: equal


Question 9.
The resultant force of balanced forces is ________

Answer

Answer: zero


Question 10.
The force can change the motion, direction, or _______ of an object.

Answer

Answer: shape