Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 8 Motion

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 8 Motion

 

Multiple Choice Questions

Question 1.
Who gave the equations of motion for the first time?
(a) Bernhard Nobel
(b) Issac Newton
(c) C. V. Raman
(d) Einstein

Answer

Answer: (b) Issac Newton


Question 2.
The displacement of the object in a unit time is called:
(a) speed
(b) velocity
(c) acceleration
(d) average speed

Answer

Answer: (b) velocity


Question 3.
The rate of change of velocity per second is known as:
(a) acceleration
(b) speed
(c) average velocity
(d) linear motion

Answer

Answer: (a) acceleration


Question 4.
If the velocity of an object changes from an initial value u to the final value v in time t, the acceleration a will be:
(a) a = \(\frac{v-u}{t}\)
(b) a = \(\frac{v+u}{t}\)
(c) a = \(\frac{t}{v-u}\)
(d) a = \(\frac{t}{v+u}\)

Answer

Answer: (a) a = \(\frac{v-u}{t}\)


Question 5.
What is the unit of acceleration?
(a) m/s
(b) m/s2
(c) ms
(d) m/s3

Answer

Answer: (b) m/s2


Question 6.
The unit of speed and velocity both is:
(a) ms-1
(b) ms-2
(c) ms2
(d) ms

Answer

Answer: (a) ms-1


Question 7.
A particle is moving in a circular path of radius r. The displacement after half a circle would be:
(a) zero
(b) πr
(c) 2r
(d) 2πr

Answer

Answer: (c) 2r


Question 8.
A body is thrown vertically upward with velocity u, the greatest height h to which it will rise is:
(a) u/g
(b) u2/2g
(c) u2/g
(d) u/2g

Answer

Answer: (b) u2/2g


Question 9.
The slope of a velocity-time graph gives:
(a) the distance
(b) the displacement
(c) the acceleration
(d) the speed

Answer

Answer: (c) the acceleration


Question 10.
If the displacement of an object is proportional to the square of time, then the object moves with:
(a) uniform velocity
(b) uniform acceleration
(c) increasing acceleration
(d) decreasing acceleration

Answer

Answer: (b) uniform acceleration