Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 7 Diversity in Living Organisms

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 7 Diversity in Living Organisms

 

Multiple Choice Questions

Question 1.
Mammals are:
(a) warm-blooded
(b) cold-blooded
(c) both
(d) none of them

Answer

Answer: (a) warm-blooded


Question 2.
Reptiles are:
(a) warm-blooded
(b) cold-blooded
(c) both
(d) none of them

Answer

Answer: (b) cold-blooded


Question 3.
The book ‘Systema Naturae’ was written by:
(a) Carolus Linnaeus
(b) Whittaker
(c) Haeckel
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Carolus Linnaeus


Question 4.
How many research papers of Carolus Linnaeus were published on classification?
(a) 12
(b) 13
(c) 14
(d) 16

Answer

Answer: (c) 14


Question 5.
Which among the following produce seeds?
(a) Thallophyta
(b) Bryophyta
(c) Pteridophyta
(d) Gymnosperms

Answer

Answer: (d) Gymnosperms


Question 6.
Who proposed the nomenclature system of living organisms first of all?
(a) Robert Hooke
(b) Carolus Linnaeus
(c) Leeuwenhoek
(d) Schleiden

Answer

Answer: (b) Carolus Linnaeus


Question 7.
Who is considered the father of taxonomy?
(a) Carolus Linnaeus
(b) Robert Hooke
(c) Leeuwenhoek
(d) Schleiden

Answer

Answer: (a) Carolus Linnaeus


Question 8.
Which one is a true fish?
(a) Jellyfish
(b) Starfish
(c) Dogfish
(d) Silverfish

Answer

Answer: (c) Dogfish


Question 9.
Which among the following have an open circulatory system?
(i) Arthropoda
(ii) Mollusca
(iii) Annelida
(iv) Coelenterata
(a) (i) and (ii)
(b) (iii) and (iv)
(c) (i) and (iii)
(d) (ii) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (ii)


Question 10.
Gymnosperms are kept under:
(a) Algae
(b) Bryophyta
(c) Tracheophyta
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Tracheophyta