Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 5 The Fundamental Unit of Life

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 5 The Fundamental Unit of Life

 

Multiple Choice Questions

Question 1.
The basic unit of life is:
(a) tissue
(b) cell
(c) both
(d) none of them

Answer

Answer: (b) cell


Question 2.
Who discovered the cell?
(a) Robert Hooke
(b) Leeuwenhoek
(c) Robert Brown
(d) T. Schwann

Answer

Answer: (a) Robert Hooke


Question 3.
The cell wall of a plant cell is made up of:
(a) glucose
(b) fructose
(c) protein
(d) cellulose

Answer

Answer: (d) cellulose


Question 4.
Which of the following controls all biological activities of a cell?
(a) Protoplasm
(b) Cell wall
(c) Nucleus
(d) All of these

Answer

Answer: (c) Nucleus


Question 5.
Which of the following is known as the ‘Power House’ of a cell?
(a) Nucleus
(b) Golgi Bodies
(c) Ribosome
(d) Mitochondria

Answer

Answer: (d) Mitochondria


Question 6.
Digestive Enzymes are found in:
(a) Protoplasm
(b) Cell wall
(c) Lysosomes
(d) Mitochondria

Answer

Answer: (c) Lysosomes


Question 7.
Which is the longest cell of the human body?
(a) Nerve cell
(b) Liver cell
(c) Kidney cell
(d) Cardiac cell

Answer

Answer: (a) Nerve cell


Question 8.
Which of the following cell organelles functions both as an intracellular transport system and as a manufacturing surface?
(a) Nucleus
(b) Mitochondria
(c) ER
(d) None of these

Answer

Answer: (c) ER


Question 9.
Which of the following cell organelles help in the storage, modification, and packaging of substances manufactured in the cell?
(a) Golgi apparatus
(b) Nucleus
(c) Mitochondria
(d) Chloroplasts

Answer

Answer: (a) Golgi apparatus


Question 10.
Who proposed the “Black Reaction”?
(a) Benda
(b) Camillo Golgi
(c) Schleiden
(d) None of them

Answer

Answer: (b) Camillo Golgi