Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 4 Structure of the Atom

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 4 Structure of the Atom

 

Multiple Choice Questions

Question 1.
In 1906, J.J. Thomson was awarded the Nobel prize for his discovery of:
(a) Electron
(b) Proton
(c) Neutron
(d) Positron

Answer

Answer: (a) Electron


Question 2.
Who discovered the nucleus of an atom?
(a) J.J. Thomson
(b) Neils Bohr
(c) Rutherford
(d) J. Chadwick

Answer

Answer: (c) Rutherford


Question 3.
Who is known as the ‘Father of nuclear Physics’?
(a) J. J. Thomson
(b) E. Rutherford
(c) Neils Bohr
(d) J. Chadwick

Answer

Answer: (b) E. Rutherford


Question 4.
An atomic number of an element equals to what present in the nucleus of its atom?
(a) Protons
(b) Electrons
(c) Both of them
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Protons


Question 5.
Rutherford’s alpha-particle scattering experiment was responsible for the discovery of:
(a) Atomic nucleus
(b) Electron
(c) Proton
(d) Neutron

Answer

Answer: (a) Atomic nucleus


Question 6.
Isotopes of an element have:
(a) the same physical properties
(b) different chemical properties
(c) different number of neutrons
(d) different atomic numbers

Answer

Answer: (c) different number of neutrons


Question 7.
Number of valence electrons in CP ion are:
(a) 16
(b) 8
(c) 17
(d) 18

Answer

Answer: (b) 8


Question 8.
Which one of the following is a correct electronic configuration of sodium?
(a) 2, 8
(b) 8, 2, 1
(c) 2, 1, 8
(d) 2, 8, 1

Answer

Answer: (d) 2, 8, 1


Question 9.
Who used the term ‘ATOM’ for the first time?
(a) Rutherford
(b) John Dalton
(c) Chadwick
(d) Bohr

Answer

Answer: (b) John Dalton


Question 10.
Which of the following are called nucleon?
(a) Protons
(b) Neutrons
(c) Electrons
(d) Both, Protons and Neutrons

Answer

Answer: (d) Both, Protons and Neutrons