Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules

 

Multiple Choice Questions

Question 1.
Who coined the term ‘Parmanu’ for the smallest indivisible particles?
(a) Leucippus
(b) L. Lavoisier
(c) Kanad
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Kanad


Question 2.
The radius of a hydrogen atom is:
(a) 10-2
(b) 10-4
(c) 10-9
(d) 10-10

Answer

Answer: (d) 10-10


Question 3.
The most remarkable concept that Dalton’s atomic theory proposed was that of the:
(a) atomic weight
(b) atomic mass
(c) molar mass
(d) none of them

Answer

Answer: (b) atomic mass


Question 4.
The atomic mass of carbon is:
(a) 12
(b) 14
(c) 16
(d) 23

Answer

Answer: (a) 12


Question 5.
Compounds composed of metals and non-metals contain:
(a) non-charged species
(b) charged species
(c) both of them
(d) none of them

Answer

Answer: (b) charged species


Question 6.
The formula of ammonium sulphate is:
(a) NHSO4
(b) NH4SO2
(c) NHSO3
(d) (NH4)2SO4

Answer

Answer: (d) (NH4)2SO4


Question 7.
The word “mole” was introduced around 1896 by:
(a) Wilhelm Ostwald
(b) John Dalton
(c) Avogadro
(d) Vergilious

Answer

Answer: (a) Wilhem Ostwald


Question 8.
The chemical symbol for sodium is:
(a) So
(b) Sd
(c) NA
(d) Na

Answer

Answer: (d) Na


Question 9.
Which of the following has a maximum number of atoms?
(a) 18 g of H2O
(b) 18 g of O2
(c) 18 g of CO2
(d) 18 g of CH4

Answer

Answer: (d) 18 g of CH4


Question 10.
Which of the following contains a maximum number of molecules?
(a) 1g CO2
(b) 1g N2
(c) 1g H2
(d) 1g CH4

Answer

Answer: (c) 1g H2