Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 2 Is Matter Around Us Pure

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 2 Is Matter Around Us Pure

 

Multiple Choice Questions

Question 1.
What is the boiling point of acetone?
(a) 196°C
(b) 186°C
(c) 78.3°C
(d) 183°C

Answer

Answer: (c) 78.3°C


Question 2.
Who was the first scientist to use the term ‘element’ in 1661?
(a) Robert Boyle
(b) Charles
(c) Antonnie Lorent
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Robert Boyle


Question 3.
Boron, silicon, germanium, etc., are:
(a) Metals
(b) Non-metals
(c) Metalloids
(d) None of them

Answer

Answer: (c) Metalloids


Question 4.
The major component of a solution is called:
(a) solute
(b) insoluble
(c) solvent
(d) solution

Answer

Answer: (c) solvent


Question 5.
Which of the following will show the “Tyndall effect”?
(a) Salt solution
(b) Milk and starch solution
(c) Copper sulphate solution
(d) None of them

Answer

Answer: (b) Milk and starch solution


Question 6.
The size of colloidal particles are:
(a) 10-4 – 10-8 m
(b) 10-10 – 10-12 m
(c) 10-2 – 10-4 m
(d) 10-10 – 10-8 m

Answer

Answer: (d) 10-10 – 10-8 m


Question 7.
Which of the following are physical changes?
(i) Melting of iron metal
(ii) Rusting of iron
(iii) Bending of an iron rod
(iv) Drawing a wire of iron metal
(a) (i), (ii) and (iii)
(b) (i), (ii) and (iv)
(c) (i), (iii) and (iv)
(d) (ii), (iii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i), (iii) and (iv)


Question 8.
Which of the following are chemical changes?
(i) Decaying of wood
(ii) Burning of wood
(iii) Sawing of wood
(iv) Hammering of a nail into a piece of wood
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (iii) and (iv)
(d) (i) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (ii)


Question 9.
Which of the following are homogeneous in nature?
(i) Ice
(ii) Wood
(iii) Soil
(iv) Air
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (i) and (iv)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (c) (i) and (iv)


Fill in the Blanks.

Question 10.
Pure substances can be elements or _________

Answer

Answer: compounds