Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 15 Improvement in Food Resources

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 15 Improvement in Food Resources

 

Multiple Choice Questions

Question 1.
How much increase in cultivable land occurred in India from 1952 to 2010?
(a) 20%
(b) 25%
(c) 35%
(d) 40%

Answer

Answer: (b) 25%


Question 2.
How many nutrients are essential for plants?
(a) 16
(b) 20
(c) 26
(d) 36

Answer

Answer: (a) 16


Question 3.
Which one of the following species of the honey bee is an Italian species?
(a) Apis cerana indica
(b) Apis dorsata
(c) Apis florae
(d) Apis mellifera

Answer

Answer: (d) Apis mellifera


Question 4.
How many micronutrients are required by plants?
(a) 6
(b) 10
(c) 7
(d) 12

Answer

Answer: (c) 7


Question 5.
Which of the following are Indian cattle?
(i) Bos indicus
(ii) Bos domestica
(iii) Bos bubalis
(a) (i) and (iii)
(b) (i) and (ii)
(c) (ii) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: (a) (i) and (iii)


Question 6.
The hybrid breed of buffalo yielding maximum milk is:
(a) Jamunapari
(b) Murrah
(c) Sahiwal
(d) Barbary

Answer

Answer: (b) Murrah


Question 7.
This breed of cow gives more milk:
(a) Bhadawari
(b) Jaffrabadi
(c) Murrah
(d) Sahiwal

Answer

Answer: (d) Sahiwal


Question 8.
This hybrid breed of the hen has the world record of laying maximum eggs:
(a) White leghorn
(b) Minorca
(c) Karaknath
(d) Vasra

Answer

Answer: (a) White leghorn


Question 9.
Which goat is known as the queen of milk?
(a) Barbary
(b) Jamunapari
(c) Sannen
(d) Bikaneri

Answer

Answer: (c) Sannen


Question 10.
Which one of the following nutrients is not available in common fertilizers?
(a) Nitrogen
(b) Phosphorus
(c) Iron
(d) Potassium

Answer

Answer: (c) Iron