Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 14 Natural Resources

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 14 Natural Resources

 

Multiple Choice Questions

Question 1.
What is the constitution of nitrogen in our atmosphere?
(a) 28
(b) 78
(c) 55
(d) 92

Answer

Answer: (b) 78


Question 2.
Which of the following bacteria is responsible for nitrogen fixation?
(a) Pseudomonas
(b) Nitrosomonas
(c) Rhizobium
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Rhizobium


Question 3.
One of the following factors does not lead to soil formation in nature.
(a) The sun
(b) Water
(c) Wind
(d) Polythene bags

Answer

Answer: (d) Polythene bags


Question 4.
Which step is not involved in the carbon cycle?
(a) Photosynthesis
(b) Transpiration
(c) Respiration
(d) Burning of fossil fuels

Answer

Answer: (b) Transpiration


Question 5.
The main function of the Rhizobium bacteria is:
(a) To convert free nitrogen into nitrates
(b) To convert the nitrates into nitrogen
(c) Decomposition of ammonium salts
(d) Denitrification

Answer

Answer: (a) To convert free nitrogen into nitrates


Question 6.
Soil pollution mostly occurs by:
(a) Water
(b) Fertilizers and insecticides
(c) Mining
(d) Crops

Answer

Answer: (b) Fertilizers and insecticides


Question 7.
What is the percentage constitution of carbon dioxide in the atmosphere of Venus and Mars?
(a) 95 – 97%
(b) 20 – 22%
(c) 35 – 40%
(d) 70 – 72%

Answer

Answer: (a) 95 – 97%


Question 8.
Oxygen is found in the elemental form in the atmosphere to the extent of:
(a) 78%
(b) 38%
(c) 21%
(d) 95%

Answer

Answer: (c) 21%


Fill in the Blanks.

Question 9.
In Venus and Mars, the major component of the atmosphere is found to be _______

Answer

Answer: carbon dioxide


Question 10.
Air, water, and soil are the _______ component of the biosphere.

Answer

Answer: abiotic