Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we Fall Ill

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 13 Why do we Fall Ill

 

Multiple Choice Questions

Question 1.
Which one of the following is not a viral disease?
(a) Dengue
(b) AIDS
(c) Typhoid
(d) Influenza

Answer

Answer: (c) Typhoid


Question 2.
Which one of the following is not a bacterial disease?
(a) Cholera
(b) Tuberculosis
(c) Anthrax
(d) Influenza

Answer

Answer: (d) Influenza


Question 3.
Which one of the following causes Kala-azar?
(a) Ascaris
(b) Trypanosoma
(c) Leishmania
(d) Bacteria

Answer

Answer: (c) Leishmania


Question 4.
AIDS cannot be transmitted by:
(a) sexual contact
(b) hugs
(c) breastfeeding
(d) blood transfusion

Answer

Answer: (b) hugs


Question 5.
Which one of the following diseases is not caused by bacteria?
(a) Typhoid
(b) Anthrax
(c) Tuberculosis
(d) Malaria

Answer

Answer: (d) Malaria


Question 6.
Viruses, which causes hepatitis are transmitted through:
(a) air
(b) water
(c) food
(d) personal contact

Answer

Answer: (b) water


Question 7.
The name of bacterial disease is
(a) Ringworm
(b) Measles
(c) Typhoid
(d) Malaria

Answer

Answer: (c) Typhoid


Question 8.
T.B. (Tuberculosis) is caused by:
(a) Vibrio Cholerae
(b) Mycobacterium tuberculosis
(c) HIV virus
(d) Salmonella typhi (bacteria)

Answer

Answer: (b) Mycobacterium tuberculosis


Fill in the Blanks.

Question 9.
Common cold is a/an _______ disease.

Answer

Answer: communicable infections


Question 10.
Many skin diseases are caused by ________

Answer

Answer: fungi