Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 10 Gravitation

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 10 Gravitation

 

Multiple Choice Questions

Question 1.
The unit of G in the S.I. system is:
(a) Newton m2/kg2
(b) Newton m2 kg2
(c) Newton m kg
(d) Newton m2/kg

Answer

Answer: (a) Newton m2/kg2


Question 2.
The gravitational constant is denoted by which symbol?
(a) g
(b) M
(c) G
(d) k

Answer

Answer: (c) G


Question 3.
The unit of weight in the S.I. system is:
(a) kg m2
(b) Newton
(c) ms-2
(d) ms

Answer

Answer: (b) Newton


Question 4.
When an object is released from a height, its initial velocity is:
(a) u = 100 ms-1
(b) u = 9.8 ms-1
(c) u = 0
(d) u = \(\frac{1}{2}\)

Answer

Answer: (c) u = 0


Question 5.
The relation between g and G is:
(a) \(g=\frac{\mathrm{GM}}{\mathrm{R}^{2}}\)
(b) g = GMR2
(c) \(g=\frac{M R^{2}}{G}\)
(d) \(g=\frac{\mathrm{GR}^{2}}{\mathrm{M}}\)

Answer

Answer: (a) \(g=\frac{\mathrm{GM}}{\mathrm{R}^{2}}\)


Question 6.
The mass of the earth is:
(a) 6.4 × 1024
(b) 6 × 1010 kg
(c) 6 × 1024 kg
(d) 6 × 1019 kg

Answer

Answer: (c) 6 × 1024 kg


Question 7.
The radius of the earth is:
(a) 6.4 × 10-6 m
(b) 6.4 × 106 m
(c) 4.6 × 106 m
(d) 6.4 × 104 m

Answer

Answer: (b) 6.4 × 106 m


Question 8.
By applying the universal law of gravitation, the weight of the object on the moon will be:
(a) \(\mathrm{W}_{m}=\frac{\mathrm{GR}_{m}^{2}}{\mathrm{M}_{m} \times m}\)
(b) \(\mathrm{W}_{m}=\frac{\mathrm{GM}_{m} \times \mathrm{R}_{m}^{2}}{m}\)
(c) \(\mathrm{W}_{m}=\mathrm{G} \frac{\mathrm{R}_{m}^{2} \times m}{\mathrm{M}_{m}}\)
(d) \(\mathrm{W}_{m}=\mathrm{G} \frac{\mathrm{M}_{m} \times m}{\mathrm{R}_{m}^{2}}\)

Answer

Answer: (d) \(\mathrm{W}_{m}=\mathrm{G} \frac{\mathrm{M}_{m} \times m}{\mathrm{R}_{m}^{2}}\)


Question 9.
The value of acceleration due to gravity:
(a) is the same on the equator and poles
(b) is least on poles
(c) is least on the equator
(d) increases from pole to equator

Answer

Answer: (c) is least on the equator


Question 10.
The value of quantity G in the law of gravitation:
(a) depends on the mass of earth only
(b) depends on the radius of the earth only
(c) depends on both the mass and radius of the earth
(d) is independent of the mass and radius of the earth

Answer

Answer: (d) is independent of the mass and radius of the earth