Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surroundings

MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 1 Matter in Our Surroundings

 

Multiple Choice Questions

Question 1.
The mass per unit volume of a substance is:
(a) acceleration
(b) density
(c) velocity
(d) weight

Answer

Answer: (b) density


Question 2.
The melting point of ice is:
(a) 273.16 K
(b) 723.16 K
(c) 263.16 K
(d) 373 K

Answer

Answer: (a) 273.16 K


Question 3.
What is dry ice?
(a) Solid carbon dioxide
(b) Nitrogen oxide
(c) Carbon mono oxide
(d) None of them

Answer

Answer: (a) Solid carbon dioxide


Question 4.
Which of the following state is responsible for the glow in the sun and stars?
(a) Solid
(b) Liquid
(c) Plasma
(d) Gas

Answer

Answer: (c) Plasma


Question 5.
Which of the following phenomenon takes place when we add a drop of Dettol into the water?
(a) osmosis
(b) diffusion
(c) sublimation
(d) none of them

Answer

Answer: (b) diffusion


Question 6.
During summer, water kept in an earthen pot becomes cool because of the phenomenon of:
(a) diffusion
(b) transpiration
(c) osmosis
(d) evaporation

Answer

Answer: (d) evaporation


Question 7.
Which condition out of the following will increase the evaporation of water?
(a) Increase in temperature of the water
(b) Decrease in temperature of the water
(c) Less exposed surface area of water
(d) Adding common salt to the water

Answer

Answer: (a) Increase in temperature of the water


Fill in the Blanks.

Question 8.
Early Indian philosophers classified matter into _______ basic forms or elements.

Answer

Answer: five


Question 9.
The common unit of measuring volume is ________

Answer

Answer: litre


Question 10.
With increase in temperature the kinetic energy of the particles _________

Answer

Answer: increases