Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles

 

Explore numerous MCQ Questions of Areas of Parallelograms and Triangles Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
What is the area of a parallelogram?
(a) \(\frac { 1 }{ 2 }\) × Base × Altitude
(b) Base × Altitude
(c) \(\frac { 1 }{ 4 }\) × Base × Median
(d) Base × Base

Answer

Answer: (b) Base × Altitude


Question 2.
AE is a median to side BC of triangle ABC. If area(ΔABC) = 24 cm, then area(ΔABE) =
(a) 8 cm
(b) 12 cm
(c) 16 cm
(d) 18 cm

Answer

Answer: (b) 12 cm


Question 3.
In the figure, ∠PQR = 90°, PS = RS, QP = 12 cm and QS = 6.5 cm. The area of ΔPQR is
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 1
(a) 30 cm2
(b) 20 cm2
(c) 39 cm2
(d) 60 cm2

Answer

Answer: (a) 30 cm2


Question 4.
BCD is quadrilateral whose diagonal AC divides it into two parts, equal in area, then ABCD
ABCD is quadrilateral whose diagonal AC divides it into two parts, equal in area, then ABCD
(a) is a rectangles
(b) is a parallelogram
(c) is a rhombus
(d) need not be any of (a), (b) or (c).

Answer

Answer: (d) need not be any of (a), (b) or (c).


Question 5.
In ΔPQR, if D and E are points on PQ and PR respectively such that DE || QR, then ar (PQE) is equal to
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 9 Areas of Parallelograms and Triangles with Answers 2
(a) ar (PRD)
(b) ar (DQM)
(c) ar (PED)
(d) ar (DQR)

Answer

Answer: (a) ar (PRD)


Question 6.
If Diagonals AC and BD of a trapezium ABCD with AB || DC intersect each other at O. Then,
(a) ar (AOD) = ar (BOC)
(b) ar (AOD) > ar (BOC)
(c) ar (AOD) < ar (BOC)
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) ar (AOD) = ar (BOC)


Question 7.
For two figures to be on the same base and between the same parallels, one of the lines must be.
(a) Making an acute angle to the common base
(b) The line containing the common base
(c) Perpendicular to the common base
(d) Making an obtuse angle to the common base

Answer

Answer: (b) The line containing the common base


Question 8.
Two parallelograms are on equal bases and between the same parallels. The ratio of their areas is:
(a) 1 : 3
(b) 1 : 2
(c) 2 : 1
(d) 1 : 1

Answer

Answer: (d) 1 : 1


Question 9.
If P and Q are any two points lying on the sides DC and AD respectively of a parallelogram ABCD, then:
(a) ar(APB) > ar(BQC)
(b) ar(APB) < ar(BQC)
(c) ar(APB) = ar(BQC)
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) ar(APB) = ar(BQC)


Question 10.
A triangle and a rhombus are on the same base and between the same parallels. Then the ratio of area of triangle to that rhombus is:
(a) 1 : 3
(b) 1 : 2
(c) 1 : 1
(d) 1 : 4

Answer

Answer: (b) 1 : 2