Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 8 Quadrilaterals

 

Explore numerous MCQ Questions of Quadrilaterals Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
A diagonal of a Rectangle is inclines to one side of the rectangle at an angle of 25°. The Acute Angle between the diagonals is :
(a) 115°
(b) 50°
(c) 40°
(d) 25°

Answer

Answer: (b) 50°


Question 2.
The diagonals of a rectangle PQRS intersects at O. If ∠QOR = 44°, ∠OPS =?
(a) 82°
(b) 52°
(c) 68°
(d) 75°

Answer

Answer: (c) 68°


Question 3.
If angles A, B, C and D of the quadrilateral ABCD, taken in order, are in the ratio 3:7:6:4, then ABCD is
(a) rhombus
(b) parallelogram
(c) trapezium
(d) kite

Answer

Answer: (c) trapezium


Question 4.
All the angles of a convex quadrilateral are congruent. However, not all its sides are congruent. What type of quadrilateral is it?
(a) Parallelogram
(b) Square
(c) Rectangle
(d) Trapezium

Answer

Answer: (c) Rectangle


Question 5.
In a Quadrilateral ABCD, AB = BC and CD = DA, then the quadrilateral is a
(a) Triangle
(b) Kite
(c) Rhombus
(d) Rectangle

Answer

Answer: (b) Kite


Question 6.
The angles of a quadrilateral are (5x)°, (3x + 10)°, (6x – 20)° and (x + 25)°. Now, the measure of each angle of the quadrilateral will be
(a) 115°, 79°, 118°, 48°
(b) 100° 79°, 118°, 63°
(c) 110°, 84°, 106°, 60°
(d) 75°, 89°, 128°, 68°

Answer

Answer: (a) 115°, 79°, 118°, 48°


Question 7.
The diagonals of rhombus are 12 cm and 16 cm. The length of the side of rhombus is:
(a) 12 cm
(b) 16 cm
(c) 8 cm
(d) 10 cm

Answer

Answer: (d) 10 cm


Question 8.
In quadrilateral PQRS, if ∠P = 60° and ∠Q : ∠R : ∠S = 2 : 3 : 7, then ∠S =
(a) 175°
(b) 210°
(c) 150°
(d) 135°

Answer

Answer: (a) 175°


Question 9.
In parallelogram ABCD, if ∠A = 2x + 15°, ∠B = 3x – 25°, then value of x is:
(a) 91°
(b) 89°
(c) 34°
(d) 38°

Answer

Answer: (d) 38°


Question 10.
If ABCD is a trapezium in which AB || CD and AD = BC, then:
(a) ∠A = ∠B
(b) ∠A > ∠B
(c) ∠A < ∠B
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) ∠A = ∠B