Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 7 Triangles

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 7 Triangles

 

Explore numerous MCQ Questions of Triangles Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
△ABC = △PQR, then which of the following is true?
(a) CB = QP
(b) CA = RP
(c) AC = RQ
(d) AB = RP

Answer

Answer: (b) CA = RP


Question 2.
In △ABC and △DEF, AB = DE and ∠A = ∠D.Then two triangles will be congruent by SA axiom if:
(a) BC = EF
(b) AC = EF
(c) AC = DE
(d) BC = DE

Answer

Answer: (c) AC = DE


Question 3.
In a right triangle, the longest side is:
(a) Perpendicular
(b) Hypotenuse
(c) Base
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Hypotenuse


Question 4.
In △ABC, if ∠A = 45° and ∠B = 70°, then the shortest and the longest sides of the triangle are respectively,
(a) BC,AB
(a) AB,AC
(c) AB,BC
(d) BC,AC

Answer

Answer: (d) BC,AC


Question 5.
If the altitudes from vertices of a triangle to the opposite sides are equal, then the triangles is
(a) Scalene
(b) Isosceles
(c) Equilateral
(d) Right-angled

Answer

Answer: (b) Isosceles


Question 6.
D is a Point on the Side BC of a △ABC such that AD bisects ∠BAC then:
(a) BD = CD
(b) CD > CA
(c) BD > BA
(d) BA > BD

Answer

Answer: (d) BA > BD


Question 7.
If ΔABC ≅ ΔPQR then which of the following is true:
(a) CA = RP
(b) AB = RP
(c) AC = RQ
(d) CB = QP

Answer

Answer: (a) CA = RP


Question 8.
If two triangles ABC and PQR are congruent under the correspondence A ↔ P, B ↔ Q, and C ↔ R, then symbolically, it is expressed as
(a) ΔABC ≅ ΔPQR
(b) ΔABC = ΔPQR
(c) ΔABC and ΔPQR are scalene triangles
(d) ΔABC and ΔPQR are isosceles triangles

Answer

Answer: (a) ΔABC ≅ ΔPQR


Question 9.
If the bisector of the angle A of an △ABC is perpendicular to the base BC of the triangle then the triangle ABC is :
(a) Obtuse Angled
(b) Isosceles
(c) Scalene
(d) Equilateral

Answer

Answer: (b) Isosceles


Question 10.
If AB = QR, BC=RP and CA = QP, then which of the following holds?
(a) △BCA ≅ △PQR
(b) △ABC ≅ △PQR
(c) △CBA ≅ △PQR
(d) △CAB ≅ △PQR

Answer

Answer: (d) △CAB ≅ △PQR