Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 6 Lines and Angles

 

Explore numerous MCQ Questions of Lines and Angles Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
In a right-angled triangle where angle A = 90° and AB = AC. What are the values of angle B?
(a) 45°
(b) 35°
(c) 75°
(d) 65°

Answer

Answer: (a) 45°


Question 2.
In a triangle ABC if ∠A = 53° and ∠C = 44° then the value of ∠B is:
(a) 46°
(b) 83°
(c) 93°
(d) 73°

Answer

Answer: (b) 83°


Question 3.
Given four points such that no three of them are collinear, then the number of lines that can be drawn through them are:
(a) 4 lines
(b) 8 lines
(c) 6 lines
(d) 2 lines

Answer

Answer: (c) 6 lines


Question 4.
If one angle of triangle is equal to the sum of the other two angles then triangle is :
(a) Acute triangle
(b) Obtuse triangle
(c) Right triangle
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Right triangle


Question 5.
How many degrees are there in an angle which equals one-fifth of its supplement?
(a) 15°
(b) 30°
(c) 75°
(d) 150°

Answer

Answer: (b) 30°


Question 6.
Sum of the measure of an angle and its vertically opposite angle is always.
(a) Zero
(b) Thrice the measure of the original angle
(c) Double the measure of the original angle
(d) Equal to the measure of the original angle

Answer

Answer: (c) Double the measure of the original angle


Question 7.
If two parallel lines are cut by a transversal, then the pairs of corresponding angles are congruent.
(a) Equal
(b) Complementary
(c) Supplementary
(d) corresponding

Answer

Answer: (d) corresponding


Question 8.
The bisectors of the base angles of an isosceles triangle ABC, with AB = AC, meet at O. If ∠B = ∠C = 50°. What is the measure of angle O?
(a) 120°
(b) 130°
(c) 80°
(d) 150°

Answer

Answer: (b) 130°


Question 9.
The angles of a triangle are in the ratio 2 : 3 : 4. The angles, in order, are :​
(a) 80°, 40°, 60°
(b) 20°, 60°, 80°
(c) 40°, 60°, 80°
(d) 60°, 40°, 80°

Answer

Answer: (c) 40°, 60°, 80°


Question 10.
An acute angle is:
(a) More than 90 degrees
(b) Less than 90 degrees
(c) Equal to 90 degrees
(d) Equal to 180 degrees

Answer

Answer: (b) Less than 90 degrees