Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 5 Introduction to Euclid’s Geometry

 

Explore numerous MCQ Questions of Introduction to Euclid’s Geometry Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
If a > b and b > c, then,
(a) a = c
(b) a < c
(c) a > c
(d) a ≤ c

Answer

Answer: (c) a > c


Question 2.
‘Lines are parallel if they do not intersect’ – is stated in the form of:
(a) A postulate
(b) An axiom
(c) A definition
(d) A proof

Answer

Answer: (a) A postulate


Question 3.
If two circles are equal, then their radii are ……………..
(a) Equal
(b) Diminished
(c) Different
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Equal


Question 4.
The things which are double of same things are:
(a) halves of same thing
(b) double of the same thing
(c) Equal
(d) Unequal

Answer

Answer: (c) Equal


Question 5.
The edges of a surface are.
(a) Lines
(b) Points
(c) Rays
(d) Planes

Answer

Answer: (a) Lines


Question 6.
Euclid’s Axiom 5 is :
(a) The things which coincide with one another are equal to one another
(b) If equals are subtracted from equals, the remainder are equal
(c) The whole is greater than the part.
(d) None of these

Answer

Answer: (c) The whole is greater than the part.


Question 7.
Theorems are statements which are proved using definitions, _________, previously proved statements and deductive reasoning.
(a) Definitions
(b) Axioms
(c) Theorems
(d) Statements

Answer

Answer: (b) Axioms


Question 8.
The first known proof that ‘the circle is bisected by its diameter’ was given by:
(a) Pythagoras
(b) Thales
(c) Euclid
(d) Hypatia

Answer

Answer: (b) Thales


Question 9.
The base of a Pyramid is:
(a) Only a triangle
(b) Only a square
(c) Only a rectangle
(d) Any polygon

Answer

Answer: (b) Only a square


Question 10.
The line drawn from the center of the circle to any point on its circumference is called:
(a) Radius
(b) Diameter
(c) Sector
(d) Arc

Answer

Answer: (a) Radius