Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 4 Linear Equations for Two Variables

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 4 Linear Equations for Two Variables

 

Explore numerous MCQ Questions of Linear Equations for Two Variables Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
A linear equation in two variables has maximum :
(a) Only one solution
(b) Two solution
(c) Infinite solution
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Infinite solution


Question 2.
Solutions of the equation 2x + 5y = 0 is:
(a) 3,0
(b) -3,2
(c) 0,0
(d) 0,4

Answer

Answer: (c) 0,0


Question 3.
All linear equations in two variables have ————– .
(a) One solution
(b) Infinitely many solutions
(c) Three solutions
(d) Two solution

Answer

Answer: (b) Infinitely many solutions


Question 4.
The equation of a line parallel to x-axis and 3 units above the origin is
(a) x = -3
(b) x = 3
(c) y = -3
(d) y = 3

Answer

Answer: (d) y = 3


Question 5.
If (2, 0) is a solution of the linear equation 2x +3y = k, then the value of k is:
(a) 4
(b) 6
(c) 5
(d) 2

Answer

Answer: (a) 4


Question 6.
The graph of x = 3 is a line:
(a) Parallel to x-axis at a distance of 3 units from the origin
(b) Parallel to y-axis at a distance of 3 units from the origin
(c) Makes an intercept 3 on x-axis
(d) Makes an intercept 3 on y-axis

Answer

Answer: (b) Parallel to y-axis at a distance of 3 units from the origin


Question 7.
y = 0 is the equation of
(a) a line parallel to x-axis
(b) a line parallel to y-axis
(c) x-axis
(d) y-axis

Answer

Answer: (b) a line parallel to y-axis


Question 8.
The value of k if x = 2, y = 1 is a solution of equation 2x – k = – 3y is:
(a) 6
(b) 5
(c) 7
(d) -7

Answer

Answer: (c) 7


Question 9.
For two lines 2x + y = 1 and x – y = 2 if the x coordinate of the common point is 1 what is the y coordinate?
(a) -1
(b) 2
(c) -2
(d) 3

Answer

Answer: (a) -1


Question 10.
Five years ago, A was thrice as old as B and ten years later, A shall be twice as old as B. What is the present age of A.
(a) 20
(b) 50
(c) 60
(d) 40

Answer

Answer: (b) 50