Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 3 Coordinate Geometry

 

Explore numerous MCQ Questions of Coordinate Geometry Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Abscissa of a point is positive in:
(a) I and II quadrants
(b) I and IV quadrants
(c) I quadrant only
(d) II quadrant only

Answer

Answer: (b) I and IV quadrants


Question 2.
The points (a, a) (–a, a) and (– (√3) a, (√3)a) form the vertices of an :
(a) Scalene triangle
(b) Right angled triangle
(c) Isosceles Right angled triangle
(d) Equilateral triangle

Answer

Answer: (d) Equilateral triangle


Question 3.
The point (–2, 0) lies on :
(a) +ve x-axis
(b) +ve y-axis
(c) –ve x-axis
(d) –ve y-axis

Answer

Answer: (c) –ve x-axis


Question 4.
If the x-coordinate of a point is zero, then this point lies:
(a) In II quadrant
(b) In I quadrant
(c) On x-axis
(d) On y-axis

Answer

Answer: (d) On y-axis


Question 5.
Ordinate of all the points in the x-axis is:
(a) 0
(b) 1
(c) –1
(d) Any natural number

Answer

Answer: (a) 0


Question 6.
The name of vertical line in the cartesian plane which determines the position of a point is called:
(a) Origin
(b) X-axis
(c) Y-axis
(d) Quadrants

Answer

Answer: (c) Y-axis


Question 7.
The point (3, 0) lies on :
(a) +ve x-axis
(b) +ve y-axis
(c) –ve x-axis
(d) –ve y-axis

Answer

Answer: (a) +ve x-axis


Question 8.
Find the coordinates of the point equidistant from the points A(1, 2), B (3, –4) and C(5, –6).
(a) (12, 3)
(b) (11, 2)
(c) (10, 2)
(d) (11, 3)

Answer

Answer: (b) (11, 2)


Question 9.
The section formed by horizontal and vertical lines determining the position of point in a cartesian plane is called:
(a) Origin
(b) X-axis
(c) Y-axis
(d) Quadrants

Answer

Answer: (d) Quadrants


Question 10.
If the abscissa of a point is y and the ordinate is x then the coordinates of the point are _______
(a) (x, 0)
(b) (y, x)
(c) (x, y)
(d) (0, y)

Answer

Answer: (b) (y, x)