Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 2 Polynomials

 

Explore numerous MCQ Questions of Polynomials Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
For a polynomial p(x), x-2 is a factor, so p(2) is _______​
(a) -1
(b) 0
(c) -2
(d) 2

Answer

Answer: (b) 0


Question 2.
A polynomial with one degree is called:
(a) Linear polynomial
(b) Quadratic polynomial
(c) Monomial
(d) Binomial

Answer

Answer: (a) Linear polynomial


Question 3.
√3 is a polynomial of degree:
(a) 2
(b) 0
(c) 1
(d) \(\frac { 1 }{ 2 }\)

Answer

Answer: (b) 0


Question 4.
A polynomial of degree 5 in x has at most
(a) 5 terms
(b) 4 terms
(c) 6 terms
(d) 10 terms

Answer

Answer: (c) 6 terms


Question 5.
If x + 2 is a factor of x3 – 2ax2 + 16, then value of a is
(a) 3
(b) 1
(c) 4
(d) 2

Answer

Answer: (b) 1


Question 6.
If 3 + 5 – 8 = 0, then the value of (3)3 + (5)3 – (8)3 is
(a) 260
(b) –360
(c) –160
(d) 160

Answer

Answer: (b) –360


Question 7.
The value of k for which x – 1 is a factor of the polynomial 4x3+ 3x2 – 4x + k is :-
(a) 3
(b) 0
(c) 1
(d) – 3

Answer

Answer: (d) – 3


Question 8.
Evaluate (11)3
(a) 1313
(b) 1331
(c) 3131
(d) 3113

Answer

Answer: (b) 1331


Question 9.
Factoring 3x2-5x+2
(a) (3x-2)(x-1)
(b) (x+2)(3x-1)
(c) (3x+2)(x-1)
(d) (x-2)(3x+1)

Answer

Answer: (a) (3x-2)(x-1)


Question 10.
x-a is a factor of p(x) = ax2+bx+c. Which of the following is true?​
(a) p(a) = 2
(b) p(a) = 0
(c) p(2) = 1
(d) p(b) = 0

Answer

Answer: (b) p(a) = 0