Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 15 Probability

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 15 Probability

 

Explore numerous MCQ Questions of Probability Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
A card is selected at random from a deck of 52 cards. The probability of its being a red face card is
(a) \(\frac { 3 }{ 13 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 13 }\)
(d) \(\frac { 3 }{ 26 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 3 }{ 26 }\)


Question 2.
An unbiased dice is thrown. What is the probability of getting an even number or a multiple of 3?
(a) \(\frac { 3 }{ 2 }\)
(b) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(c) \(\frac { 5 }{ 4 }\)
(d) \(\frac { 4 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 3 }{ 2 }\)


Question 3.
What is the probability that a leap year has 53 Sundays?
(a) \(\frac { 7 }{ 8 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 7 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 2 }{ 7 }\)


Question 4.
Probability of boy that he will get married with his girlfriend is \(\frac { 2 }{ 7 }\) then probability that he will not get married will be:
(a) \(\frac { 5 }{ 7 }\)
(b) \(\frac { 7 }{ 2 }\)
(c) \(\frac { 2 }{ 7 }\)
(d) \(\frac { 7 }{ 10 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 5 }{ 7 }\)


Question 5.
In a football match, a player hits 8 goals out of 60 balls. Find the probability that the player did not hit the goal.
(a) \(\frac { 11 }{ 15 }\)
(b) \(\frac { 4 }{ 5 }\)
(c) \(\frac { 8 }{ 15 }\)
(d) \(\frac { 13 }{ 15 }\)

Answer

Answer: (d) \(\frac { 13 }{ 15 }\)


Question 6.
The probability of an event of a trial is always
(a) more than 1
(b) between 0 and 1 (both inclusive)
(c) 1
(d) 0

Answer

Answer: (b) between 0 and 1 (both inclusive)


Question 7.
A standard deck of 52 cards is shuffled. One card is drawn at random. The probability that the card is red or an ace is
(a) \(\frac { 7 }{ 13 }\)
(b) \(\frac { 5 }{ 15 }\)
(c) \(\frac { 13 }{ 17 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 13 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 7 }{ 13 }\)


Question 8.
Gugu throws a die once. The probability that she shows a number less than 5 is :
(a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 6 }\)
(d) \(\frac { 5 }{ 3 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 2 }{ 3 }\)


Question 9.
The maximum probability of an event of a trial is:
(a) 0
(b) 1
(c) Lies between 0 and 1.
(d) -1

Answer

Answer: (b) 1


Question 10.
A and B throw a pair of dice. If A throws 9, then B’s chance of throwing a higher number is
(a) \(\frac { 1 }{ 6 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 9 }\)
(c) \(\frac { 1 }{ 3 }\)
(d) \(\frac { 2 }{ 9 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { 1 }{ 6 }\)