Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 14 Statistics

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 14 Statistics

 

Explore numerous MCQ Questions of Statistics Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The minimum value o a data is 82 and range is 38, then the maximum value is
(a) 60
(b) 76
(c) 82
(d) 120

Answer

Answer: (d) 120


Question 2.
In a grouped frequency distribution, the class intervals are 0-10, 10-20, 20-30, .., then the class width is
(a) 10
(b) 15
(c) 20
(d) 30

Answer

Answer: (a) 10


Question 3.
Which of the following variables are discrete?

  1. Size of shoes
  2. Number of pages in a book
  3. Distance travelled by a train
  4. Time

(a) 1 and 2
(b) 1 and 4
(c) 1 and 3
(d) 2 and 4

Answer

Answer: (a) 1 and 2


Question 4.
Class mark of a class interval U-L is
(a) U+\(\frac { L }{ 2 }\)
(b) U-\(\frac { L }{ 2 }\)
(c) U-L
(d) 2(U+L)

Answer

Answer: (a) U+\(\frac { L }{ 2 }\)


Question 5.
Which of the following is not a measure of central tendency?
(a) Standard deviation
(b) Mean
(c) Median
(d) Mode

Answer

Answer: (a) Standard deviation


Question 6.
The mode of the given data: 4, 6, 5, 9, 3, 2, 7, 7, 6, 5, 4, 9, 10, 10, 3, 4, 7, 6, 9, 9 is;
(a) 7
(b) 9
(c) 10
(d) 6

Answer

Answer: (b) 9


Question 7.
Given the class intervals 1-10, 11-20, 21-30, ___, then 20 is considered in class
(a) 11-30
(b) 11-20
(c) 21-30
(d) 15-25

Answer

Answer: (b) 11-20


Question 8.
A student collects information about the number of school going children in a locality consisting of a hundred households. The data collected by him is
(a) Arrayed data
(b) Primary data
(c) Secondary data
(d) Grouped data

Answer

Answer: (b) Primary data


Question 9.
One of the sides of a frequency polygon is
(a) either of the coordinate axes
(b) the x-axis
(c) neither of the coordinate axes
(d) the y-axis

Answer

Answer: (b) the x-axis


Question 10.
In order to draw a frequency polygon by using a histogram, which of the following statements is incorrect?
(a) Obtain the mid-points of three class- intervals of highest frequency on Y-axis, one adjacent to the first on its right and one adjacent to the last, on its left.
(b) Obtain the frequency distribution and draw a histogram representing it.
(c) Join these mid-points of the adjacent rectangles of the histogram by dotted line
(d) Obtain the mid points of the upper horizontal side of each rectangle.

Answer

Answer: (a) Obtain the mid-points of three class- intervals of highest frequency on Y-axis, one adjacent to the first on its right and one adjacent to the last, on its left.