Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes

 

Explore numerous MCQ Questions of Surface Areas and Volumes Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
If a spherical balloon grows to twice its radius when inflated, then the ratio of the volume of the inflated balloon to the original balloon is
(a) it is 8 : 1
(b) it is 4 : 1
(c) it is 5 : 1
(d) it is 6 : 1

Answer

Answer: (a) it is 8 : 1


Question 2.
The length of the longest rod that can fit in a cubical vessel of side 10 cm, is
(a) 10 cm
(b) 10√2 cm
(c) 10√3 cm
(d) 20 cm

Answer

Answer: (c) 10√3 cm


Question 3.
A right circular cone has an altitude of 40 cm and a diameter of 60 cm. The slant height of the cone is
(a) 25 cm
(b) 100 cm
(c) 75 cm
(d) 50 cm

Answer

Answer: (d) 50 cm


Question 4.
If the diameter of the base of a cylindrical pillar is 4 m and its height is 21 m, then the cost of construction of the pillar at Rs. 1.50 per cubic metre is:
(a) Rs. 396
(b) Rs. 400
(c) Rs. 410
(d) Rs. 420

Answer

Answer: (a) Rs. 396


Question 5.
The height of a right circular cone of radius 5 cm and slant height 13 cm is
(a) 8 cm
(b) 14 cm
(c) 6 cm
(d) 12 cm

Answer

Answer: (d) 12 cm


Question 6.
The curved surface area of a right circular cone whose slant height is 14 cm and base radius is 21 cm is​
(a) 308 cm2
(b) 924 cm2
(c) 232 cm2
(d) 446 cm2

Answer

Answer: (b) 924 cm2


Question 7.
The perimeter of one face of a cube is 40 cm. The volume of the cube (in cm3) is :
(a) 1600
(b) 1000
(c) 800
(d) 160

Answer

Answer: (b) 1000


Question 8.
The volume of the cylinder whose height is 14 cm and diameter of base 4 cm is:
(a) 176 cm3
(b) 196 cm3
(c) 276 cm3
(d) 352 cm3

Answer

Answer: (a) 176 cm3


Question 9.
A beam 9 m long, 40 cm wide and 20 cm deep is made up of iron which weighs 50 kg per cubic metre. The weight of the beam is :
(a) 27 kg
(b) 36 kg
(c) 48 kg
(d) 56 kg

Answer

Answer: (b) 36 kg


Question 10.
The area surrounded by a conical tent is 4526 m2. If the cost of canvas is Rs. 17 per square meter, then find the total cost of canvas.​
(a) ₹52100
(b) ₹76942
(c) ₹65000
(d) ₹85246

Answer

Answer: (b) ₹76942