Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 12 Heron’s Formula

 

Explore numerous MCQ Questions of Heron’s Formula Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
The perimeter of a rhombus is 20 cm. One of its diagonals is 8 cm. Then area of the rhombus is
(a) 24 cm2
(b) 42 cm2
(c) 18 cm2
(d) 36 cm2

Answer

Answer: (a) 24 cm2


Question 2.
If the height of a parallelogram having 500 cm2 as the area is 20 cm, then its base is of length
(a) 25 cm
(b) 15 cm
(c) 20 cm
(d) 50 cm

Answer

Answer: (a) 25 cm


Question 3.
The area of quadrilateral PQRS, in which PQ = 7 cm, QR = 6 cm, RS = 12 cm, PS = 15 cm and PR = 9 cm:​
(a) 74.98 cm2
(b) 25.25 cm2
(c) 75 cm2
(d) 68.25 cm2

Answer

Answer: (a) 74.98 cm2


Question 4.
The perimeter of a rhombus is 146 cm. One of its diagonals is 55 cm. The length of the other diagonal and area of the rhombus are​
(a) 48 cm, 2320 cm2
(b) 48 cm, 1820 cm2
(c) 88 cm, 1320 cm2
(d) 48 cm, 1320 cm2

Answer

Answer: (d) 48 cm, 1320 cm2


Question 5.
ength of perpendicular drawn on smallest side of scalene triangle is
(a) Smallest
(b) Largest
(c) No relation
(d) None

Answer

Answer: (c) No relation


Question 6.
The area of a right angled triangle if the radius of its circumcircle is 3 cm and altitude drawn to the hypotenuse is 2 cm.
(a) 6 cm2
(b) 3 cm2
(c) 4 cm2
(d) 8 cm2

Answer

Answer: (a) 6 cm2


Question 7.
The edges of a triangular board are 6 cm, 8 cm and 10 cm. The cost of painting it at the rate of 70 paise per cm2 is
(a) ₹17
(b) ₹16.80
(c) ₹7
(d) ₹16

Answer

Answer: (b) ₹16.80


Question 8.
The lengths of a triangle are 6 cm, 8 cm and 10 cm. Then the length of perpendicular from the opposite vertex to the side whose length is 8cm is:
(a) 4 cm
(b) 6 cm
(c) 5 cm
(d) 2 cm

Answer

Answer: (b) 6 cm


Question 9.
The area of an equilateral triangle having side length equal to \(\frac { \sqrt { 3 } }{ 4 }\) cm is:
(a) \(\frac { 2 }{ 27 }\) sq.cm
(b) \(\frac { 2 }{ 15 }\) sq.cm
(c) \(\frac { 3 }{ 16 }\) sq.cm
(d) \(\frac { 3 }{ 14 }\) sq.cm

Answer

Answer: (c) \(\frac { 3 }{ 16 }\) sq.cm


Question 10.
he base of an isosceles triangle is 10 cm and one of its equal sides is 13 cm. The area of the triangle is
(a) 80 cm2
(b) 100 cm2
(c) 50 cm2
(d) 60 cm2

Answer

Answer: (d) 60 cm2