Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 11 Constructions

 

Explore numerous MCQ Questions of Constructions Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Two radii of the same circle are always:
(a) may inchired at any angle
(b) parallel
(c) parallel and may inchired at any angle
(d) perpendicular

Answer

Answer: (c) parallel and may inchired at any angle


Question 2.
In Δ ABC, which of the following information is needed to construct it if it is known that measure of ∠B = 60 and BC = 6 cm :
(a) AB + BC
(b) CA + AB
(c) BC + CA
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 3.
With the help of a ruler and a compass, it is possible to construct an angle of
(a) 40°
(b) 37.5°
(c) 47.5°
(d) 35°

Answer

Answer: (b) 37.5°


Question 4.
The construction of △ABC, given that BC = 5 cm, ∠B = 600 is not possible when the difference of AB and AC is equal to
(a) 4.2 cm
(b) 5.9 cm.
(c) 4 cm.
(d) 3 cm.

Answer

Answer: (b) 5.9 cm.


Question 5.
Which of the following angles can be constructed using ruler and compass?
(a) 35°
(b) 40°
(c) 90°
(d) 50°

Answer

Answer: (c) 90°


Question 6.
Two radii of same circle are always :
(a) may inchired at any angle
(b) perpendicular
(c) parallel
(d) parallel and may inchired at any angle

Answer

Answer: (d) parallel and may inchired at any angle


Question 7.
If two circles touches internally then distance between their centres is equal to
(a) sum of radii
(b) difference of radii
(c) not possible to determine
(d) none

Answer

Answer: (b) difference of radii


Question 8.
On a ray AB with initial point A, Taking A as centre and some radius, draw an arc of a circle, which intersects AB, say at a point D. Taking D as centre and with the same radius as before, draw an arc intersecting the previously drawn arc, say at a point E. Draw the ray AC passing through E. Then, the measure of ∠CAB is
(a) 30°
(b) 60°
(c) 45°
(d) 15°

Answer

Answer: (b) 60°


Question 9.
An angle whose measure is more than 180° and less than 360° is called a
(a) Reflex angle
(b) Acute angle
(c) Straight angle
(d) Complete angle

Answer

Answer: (a) Reflex angle


Question 10.
With the help of a ruler and compass, it is possible to construct an angle of
(a) 40°
(b) 37.5°
(c) 65°
(d) 50°

Answer

Answer: (b) 37.5°