Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles with

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles with

 

Explore numerous MCQ Questions of Circles Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
If there are two separate circles drawn apart from each other, then the maximum number of common points they have:
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 3

Answer

Answer: (a) 0


Question 2.
D is diameter of a circle and AB is a chord. If AD = 50 cm, AB = 48 cm, then the distance of AB from the centre of the circle is
(a) 6 cm
(b) 8 cm
(c) 5 cm
(d) 7 cm

Answer

Answer: (d) 7 cm


Question 3.
In a circle with center O and a chord BC, points D and E lie on the same side of BC. Then, if∠BDC=80°, then ∠BEC =
(a) 80°
(b) 20°
(c) 160°
(d) 40°

Answer

Answer: (a) 80°


Question 4.
The center of the circle lies in______ of the circle.
(a) Interior
(b) Exterior
(c) Circumference
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Interior


Question 5.
If chords AB and CD of congruent circles subtend equal angles at their centres, then:
(a) AB = CD
(b) AB > CD
(c) AB < AD
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) AB = CD


Question 6.
Segment of a circle is the region between an arc and ………..of the circle.
(a) perpendicular
(b) radius
(c) chord
(d) secant

Answer

Answer: (c) chord


Question 7.
In the figure, triangle ABC is an isosceles triangle with AB = AC and measure of angle ABC = 50°. Then the measure of angle BDC and angle BEC will be
MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 10 Circles with Answers 1
(a) 60°, 100°
(b) 80°, 100°
(c) 50°, 100°
(d) 40°, 120°

Answer

Answer: (b) 80°, 100°


Question 8.
The region between chord and either of the arc is called
(a) a sector
(b) a semicircle
(c) a segment
(d) a quarter circle

Answer

Answer: (c) a segment


Question 9.
The region between an arc and the two radii joining the centre of the end points of the arc is called a:
(a) Segment
(b) Semi circle
(c) Minor arc
(d) Sector

Answer

Answer: (d) Sector


Question 10.
If a line intersects two concentric circles with centre O at A, B, C and D, then:
(a) AB = CD
(b) AB > CD
(c) AB < CD
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) AB = CD