Practice Questions with Answers - Multiple Choice Questions

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems

MCQ Questions for Class 9 Maths Chapter 1 Number Systems

 

Explore numerous MCQ Questions of Polynomials Class 9 with answers provided with detailed solutions by looking below.

Question 1.
Which of the following is a rational number?
(a) π
(b) 0
(c) 1+√3
(d) 2√3

Answer

Answer: (b) 0


Question 2.
Which of the following is the product of \(\frac { 7 }{ 8 }\) and \(\frac { -4 }{ 21 }\)?
(a) \(\frac { -1 }{ 6 }\)
(b) \(\frac { 1 }{ 12 }\)
(c) \(\frac { -16 }{ 63 }\)
(d) \(\frac { -147 }{ 16 }\)

Answer

Answer: (a) \(\frac { -1 }{ 6 }\)


Question 3.
In between two rational number there is/are:
(a) Exactly one rational number
(b) Infinitely many rational number
(c) Many irrational numbers
(d) Only irrational numbers

Answer

Answer: (b) Infinitely many rational number


Question 4.
The product of a rational and an irrational numbers is:
(a) Always an integer
(b) Always a rational number
(c) Always an irrational number
(d) Sometimes rational and sometimes irrational

Answer

Answer: (c) Always an irrational number


Question 5.
If the HCF of 65 and 117 is expressible in the form 65m – 117, then the value of m is
(a) 4
(b) 2
(c) 1
(d) 3

Answer

Answer: (b) 2


Question 6.
The HCF and LCM of two numbers are 33 and 264 respectively. When the first number is completely divided by 2 the quotient is 33. The other number is:
(a) 66
(b) 130
(c) 132
(d) 196

Answer

Answer: (c) 132


Question 7.
The decimal fraction in which there are finite number of digits in its decimal part is called
(a) terminating decimal fraction
(b) non-terminating decimal fraction
(c) linear fraction
(d) quadratic fraction

Answer

Answer: (a) terminating decimal fraction


Question 8.
The product of a rational and an irrational numbers is:
(a) Always an integer
(b) Always a rational number
(c) Always an irrational number
(d) Sometimes rational and sometimes irrational

Answer

Answer: (c) Always an irrational number


Question 9.
Can we write 0 in the form of \(\frac { p }{ q }\)?
(a) Yes
(b) No
(c) Cannot be explained
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Yes


Question 10.
3√6 + 4√6 is equal to:
(a) 6√6
(b) 7√6
(c) 4√12
(d) 7√12

Answer

Answer: (b) 7√6